Množstvo dažďa podporuje rozmnožovanie komárov.

​Klimatické zmeny so sebou prinesú aj zvýšený počet komárov, vedci žiadajú o pomoc obyvateľstvo, napríklad pri zhromažďovaní informácií o výskyte ázijského komára tigrovaného, uviedol nedávno László Garamszegi, riaditeľ Ekologického výskumného centra Maďarskej akadémie vied.

S otepľovaním klímy môžu vajíčka, larvy, kukly a dospelé komáre ľahšie prezimovať. Okrem toho, obdobie ich rozmnožovania začína skôr, a množstvo dažďov podporuje ich zvýšený výskyt vďaka kalužiam a stojatým vodám.

Do boja proti komárom, sa môžu zapojiť aj samotní obyvatelia tým, že nebudú zadržiavať vodu určenú na zavlažovanie záhrad, pretože množstvo komárov sa liahne aj v sudoch, vedrách, hrncoch s vodou a jamách v záhrade. Podľa výskumníka sú aj naďalej najužitočnejšími nástrojmi v boji proti komárom tradičné repelenty, odpudzovače a sieťky.

Uštipnutie komárom je oveľa strašidelnejšie, než sa na prvý pohľad zdá

Opäť prišlo leto a s ním, na našu veľkú radosť, aj komáre. A to v oveľa väčšom počte ako inokedy, takže sa pripravte na to, že po rôznych vonkajších aktivitách sa domov vrátite s viacerými svrbiacimi štípancami. Prevencia pred uštipnutím komármi je dosť otravná záležitosť, aj preto, že si počas rokov vyvinuli neuveriteľne sofitiskovaný systém satia krvi, ktorý zblízka pôsobí dosť strašidelne.