Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Muži, ktorí chodia spať skôr, majú lepšiu kvalitu spermií
Zdielať na
Life

Muži, ktorí chodia spať skôr, majú lepšiu kvalitu spermií

Zdroj: ISIFA

Muži, ktorí majú problém s počatím u svojej partnerky, by možno mali uvažovať o skoršom chodení do postele - spať. Vyplýva to zo štúdie dánskych vedcov z Aarhuskej univerzity. Jej účastníci, ktorí chodia spať pred pol jedenástou večer, mali až štyrikrát kvalitnejšie spermie.

​Z výskumu tiež vyplynulo, že na kvalitu spermií má vplyv aj doba spánku. U mužov, ktorí denne spia menej než sedem hodín, hrozí okrem ďalších zdravotných problémov aj pokles hodnoty ich pohlavných buniek.

Experti na reprodukčnú medicínu často odporúčajú párom, ktoré sa snažia o dieťa, aby v nočných hodinách obmedzili napríklad sledovanie televízie alebo písanie či kontrolu e-mailov. Spánok totiž hrá kľúčovú rolu pri produkcii hormónov, ktoré ovplyvňujú plodnosť. Stres, ktorý navyše súvisí s nedostatkom spánku, môže ľahko ovplyvňovať imunitný systém, ktorý začne pohlavné bunky eliminovať.

Súvislosť naopak vedci nezaznamenali medzi počtom spermií a celkovou kvalitou spánku. Zdá sa teda, že napríklad časté chodenie na toaletu počas noci má na hodnotu buniek vplyv minimálny alebo dokonca vôbec žiaden.

"Muži, ktorí majú problém s oplodnením svojej partnerky, by tak vážne mali zauvažovať nad tým, čo ich v neskorých hodinách zamestnáva a či je to skutočne tak dôležité. Zároveň platí, že čím skôr sa pár do postele dostane, tým je tiež vyššia pravdepodobnosť, že dôjde k sexu,"

- vysvetlil doktor Raj Mathur z univerzity v Manchesteri.