Kosatky dravé a ľudia spolu nemusia mať spoločný len fakt, že rodia deti. Obidvaja svoju akciu vyjadrujú pomocou bozkov. Vyplýva to zo štúdie, ktorú urobili výskumníci v Španielsku. Podarilo sa im nakrútiť, ako sa dve kosatky "pusinkujú" po tom, čo spolu zápasili. Robia tak pravdepodobne preto, aby sa uzmierili.

Video zachytilo dve kosatky v Zoo Loro Parque v Španielsku, ktoré spolu interagujú spôsobom, aký doteraz vedcom nebol známy. Najskôr spolu bojujú a potom k sebe priplávajú a začnú sa jemne bozkávať. Nechýba ani ľahké hryzenie do jazykov.

Okamžite sa objavili otázky, prečo by kosatky niečo podobné robili. Nič iné, než forma uzmierenia, výskumníkom nenapadlo. "Podarilo sa nám zdokumentovať akýsi ´jemný kúsanec jazyka´, kedy sa zvieratá vzájomne dotýkajú jazykmi, ale nehryzú sa," píše sa v štúdii.

Zachyteniu tohto správania predchádzalo 100 hodín nakrúcania, počas ktorých vedci skúmali, ako sa kosatky správajú. Získali vďaka tomu veľa materiálu potvrdzujúceho tézu, že veľryby sú jedny z najsociálnejších žijúcich živočíchov. Dôležité pre ne sú všetky interakcie, vrátane zaznamenaných bojov a následného uzmierovania.

Súboje sú ale len malou súčasťou ich života. Zahŕňajú zhruba jedno percento z celkového času, všeobecne nie sú kosatky príliš agresívne k sebe navzájom. Keď ale boj začne, môžu zápasiť do krvi. "Zaznamenali sme, že keď sa agresívne správanie objaví (prenasledovanie, strkanie alebo údery chvostom), ihneď nasleduje určitá forma priateľského správania," uviedol výskumník Almunia.

Príjemnejší pobyt v zajatí?

Pokiaľ v skupine spor predsa len začne, kosatky sa tiež naučili, že skvelý spôsob, ako všetkých členov opäť "dostať na rovnakú vlnu", je vrátiť sa k synchronizovanému plávaniu. Tieto zvieratá navyše nezvládnu byť na seba nahnevané dlho - celé to trvá maximálne tri minúty.

"Keď je skupina stabilná so solídnou matriarchálnou postavou, ktorej vodcovstvo nie je spochybňované, potom sú konflikty minimálne a obvykle netrvajú dlho," potvrdzuje Almunia.

Výskum prebehol v zoo z toho dôvodu, že sledovať prirodzený život kosatiek vo voľnej prírode je extrémne ťažké a ich sociálne štruktúry sú zložité. Dopyt po výskume je pritom obrovský - kosatky sú zvieratá často chované v zajatí vo vodných parkoch a zaznievajú slová o tom, že nie sú v tomto prostredí šťastné a trpia. Jedným z cieľov výskumu preto bolo zistiť o tvoroch niečo viac, aby im bolo možné zaistiť v zajatí lepšie podmienky.

Zdroj: CNC