Nadpozemská nádhera: Najlepšie tohtoročné snímky vesmíru, ktoré sa stretnú v súťaži

Tohtoročný ročník súťaže Insight Investment Astronomy Photographfer of the Year 2019 ukazuje prehliadku najkvalitnejších astrofotografií v mnohých rozmanitých formách. Porotcovia vyzdvihujú okrem iného rôznorodosť zachytených objektov, mnoho z nich videli vôbec prvýkrát. Oceňujú aj, že na mnohých fotografiách je zachytený pohyb. Astrofotografi podľa nich každý rok posúvajú hranice fotografie a nútia nás premýšľať o vesmíre novými spôsobmi. Niektoré snímky pôsobia ako zjavenie. Skvostná práca fotografov nám približuje vesmír blízky aj vzdialený a núti nás pozerať sa naň prizmou vesmíru vnútri nás.

Súťaž už 10. rok usporadúva Kráľovská hvezdáreň v Greenwichi v spolupráci s BBS Sky at Night Magazine, za finančnej podpory investičnej spoločnosti Insight Investment. Súťažiaci môžu porote zaslať až 10 fotografií. Súťaží sa v dvoch vekových kategóriách, delítkom je veková hranica 16 rokov. Hlavnou výhrou je peňažná cena vo výške 10 000 libier.

Z tohtoročných rekordných 4600 prihlásených fotografií od fotografov z viac než 90 krajín sveta vybrali porotcovia zatiaľ 38 najlepších. Niektoré z nich nájdete v galérii. Víťazi súťaže budú vyhlásení 12. septembra.

Pozrite si galériu

Zdroj: CNC