Je tu leto a jednou z najlepších vecí je vypiť studené pivo, strik, prípadne Aperol Spritz na terase vašej obľúbenej reštaurácie alebo doma na záhrade. Skôr než to ale preženiete a začnete do seba hádzať jeden pohár za druhým, je dobré vedieť, aké vážne následky môže mať nezodpovedné pitie v horúčavách.

Alkohol spôsobí, že vám bude teplejšie

Alkohol rozširuje krvné cievy, čo spôsobuje, že sa telo zahrieva. V blízkosti našej kože sa zhromažďuje viac krvi (to je dôvod, prečo sme červení) a hlavným problémom je, že naše telo je menej schopné ochladiť sa a ľahko sa prehrieva. V zime dôsledkom konzumácie veľkého množstva alkoholu cítime chlad stále menej a v lete môžeme z toho istého dôvodu dostať úpal.

Alkohol dehydratuje

Alkohol nás nielen zohrieva, ale aj vysušuje. V dôsledku alkoholu v obličkách sa z tela odfiltruje viac vody, než je absolútne nevyhnutné, preto okrem potenia strácame častou návštevou toalety aj tekutiny. To je obzvlášť nebezpečné v letných horúčavách. Dva z hlavných príznakov dehydratácie sú bolesti hlavy a svalové kŕče, a ak nebudete konať rýchlo, vaše popíjanie môže rovnako skončiť úpalom.

Ako piť alkohol v horúčavách bezpečne?

Žiaden strach. Situácia nie je tak hrozná, ako sme uviedli, sú to len krajné prípady. Môžete pokojne vypiť 1-2 pivá alebo striky, pozornosť musíte venovať hlavne tomu, aby ste pili dostatočné množstvo vody, teda viac ako obyčajne. Ku každému alkoholickému nápoju približne 2-3 poháre vody. Vďaka alkoholu totiž nebudete cítiť smäd, preto by ste to mali mať stále na pamäti. Dosť pomôže, ak budete k alkoholu chrúmať aj niečo slané, pretože po slanom dostanete skôr chuť napiť sa vody.

Viete, prečo idú bubliny v pive Guinness smerom nadol?

Nemusíte byť veľkým fanúšikom piva, aby ste vedeli, že v nápojoch sýtených oxidom uhličitým (ako v každej bežnej tekutine), sa bubliny tvoria na spodnej strane pohára a pohybujú sa smerom nahor. Ak si stále pamätáte učivo zo základnej školy, viete ľahko vysvetliť, prečo je to tak.