Svadobná sezóna je v plnom prúde a preto sme pre vás pripravili rozhovor s Monikou a Matúšom, ktorí vyučujú univerzálny párový tanec, ktorý využijete na každej tanečnej udalosti. Či už máte radi funky, pop alebo modernú hudbu, s ich jednoduchými tanečnými krokmi sa na žiadnej udalosti nestratíte

V Riverpark Dance School vyučujete populárny tanec New Style Hustle, ktorý sa teší obľube na celom svete. V čom je tento tanečný štýl jedinečný?

New Style Hustle je jedinečný v hudbe, na ktorú sa dá tancovať a vo voľnosti, ktorú poskytuje obom partnerom. Tancuje sa na klubovú hudbu od diska, cez house, až po súčasný pop či R’n’B. A práve široká hudobná škála z neho robí univerzálny párový tanec, ktorý si viete užiť v páre a zatancovať si v klube, aj na tanečnej párty. Skvelé je, že sa mu môže naplno venovať ktokoľvek a v akomkoľvek veku. A v neposlednom rade je jedinečný aj vďaka všetkým, ktorí ho tvoria s nami, komunite tu v Bratislave a tiež vo svete.

Ako dlho sa venujete tancu, čo vás k nemu priviedlo a prečo práve New Style Hustle?

Obaja sa tancu venujeme od malička. Najprv sme vyskúšali swingový tanec Boogie Woogie, od ktorého sme sa potom dostali k New Style Hustlu. Chytila nás jeho rozmanitosť, ktorú ponúka a sloboda v pohybe, keďže ide o freestylový párový tanec. Viete do neho vložiť kus seba, či už ste tanečník alebo nie.

Zdroj: Michaela Krasňanská

​Aktuálne je rozbehnutá svadobná sezóna. Vedia vaši žiaci na svadbách využiť tieto tanečné kroky?

Samozrejme! Nemusíte v hudbe hľadať žiadne špecifické rytmy a dokážete tancovať takmer na všetko, pokiaľ nájdete rytmus, na ktorý viete kráčať. Ľudia ho vedia tancovať vo vlastnej obývačke, na hodine, párty, plese či svadbe. Mávame aj súkromné hodiny, kam chodia manželské páry, aby mohli zahviezdiť na spoločenských udalostiach.

Nevadí, ak príde na hodinu úplný začiatočník?

Vôbec! Máme mix ľudí, ktorí sa tancu venovali, či venujú a aj množstvo takých, ktorí sú v tanci úplní “fresheri”, čiže začiatočníci. Sme rôzni a učíme sa inou rýchlosťou, preto sa snažíme pristupovať k hodinám individuálne. Naše hodiny sú otvorené pre každého a keďže vyučujeme dvaja, vždy sa jeden z nás vie venovať aj úplnému začiatočníkovi. Predovšetkým sa netreba báť, tancovaním a tréningom sa postupne všetko nachytá na každého.

Zdroj: Michaela Krasňanská

Ľudia sa do Riverpark Dance School často prichádzajú zabaviť a zažiť niečo nové. Čo zažijú na hodine New Style Hustle?

Určite zažijú niečo nové aj iné. Naším cieľom je naučiť záujemcov komunikovať so svojim tanečným partnerom pomocou tanca, dávať mu priestor a vnímať sa navzájom a dôverovať jeden druhému. To, že pritom robíme navyše spoločné kroky je bonus.

New Style Hustle je teda párový tanec, vedia prísť na hodinu aj jednotlivci?

Väčšina ľudí k nám na hodiny prichádza jednotlivo a na hodine si nájdu tanečného partnera, takže áno, vítaní sú aj jednotlivci, aj keď prísť v páre je vždy výhodou. New Style Hustle patrí medzi takzvané “social dance”, to znamená, že na hodine sa partneri navzájom striedajú, aby si mohol a vedel zatancovať každý s každým.