Revolúcia v medicíne? Antidepresíva môže nahradiť liečba lysohlávkami, tvrdí lekár

Liečivé látky vyvolávajúce halucinácie, ako sú napríklad psychoaktívne huby známe pod názvom lysohlávky, by mohli v blízkej budúcnosti konkurovať lukratívnemu farmaceutickému trhu s antidepresívami. Tvrdí to Robin Carhart-Harris, lekár a riaditeľ prvého svetového centra pre psychedelický výskum, ktorý spomenul horizont piatich rokov.

Trh s antidepresívami sa za posledných desať rokov len v Británii zdvojnásobil. Lieky najčastejšie predpisované proti depresiám a úzkostiam tam užíva sedem miliónov dospelých - teda každý ôsmy obyvateľ ostrovného kráľovstva. Predpokladá sa, že celosvetový trh s antidepresívami vyrastie do roku 2023 na hodnotu 16 miliárd dolárov.

Práve doktor Carhart-Harris v súčasnosti testuje, ako účinkuje terapia pomocou húb obsahujúcich látku psilocybin v porovnaní s najužívanejšími druhmi antidepresív. S výnimkou experimentov na vedeckej pôde je psilocybin, ktorý obsahuje lysohlávky, vo Veľkej Británii zakázaný.

​Expert: O polovicu nižší počet nežiaducich účinkov

Bez toho aby chcel lekár predbiehať výsledky štúdie, hovorí, že účastníci experimentu opisujú pri terapii psilocybinom "emocionálne uvoľnenie" - presný opak toho, čo podľa vlastných slov zažívajú pacienti liečení antidepresívami. Tí sa naopak často sťažujú na pocit "otupelých emócií" - či už pozitívnych, alebo negatívnych.

Zoznam vedľajších účinkov liečby psilocybinom je navyše polovičný oproti tomu, aký sa spája so skupinou liekov SSRI, ktoré predstavujú najrozšírenejší druh antidepresív. Lekári výskumného centra ale zároveň pripúšťajú, že nový druh liečby rozhodne nemusí byť vhodný pre každého. Je napríklad vysoko nepravdepodobné, že by psychedelická terapia bola vhodná pre osoby s psychotickými ochoreniami, ako je napríklad schizofrénia.

Ďalšie novo vznikajúce centrum pre psychedelický výskum, ktoré má vyrásť na pôde londýnskej Imperial College, má navyše v pléne experimenty s psilocybinom pri liečbe porúch príjmu potravy.

Zdroj: CNC