Sexuálne prenosnými chorobami sa denne nakazí milión ľudí: Niektoré odolávajú antibiotikám

Sexuálne prenosnými chorobami sa každý deň podľa odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na svete nakazí asi milión ľudí. To znamená, že ročne je evidovaných viac než 376 miliónov nových prípadov ochorenia kvapavky, syfilisom, chlamýdiami a trichomoniázou.

Svetová zdravotnícka organizácia v správe uvádza, že sa šírenie pohlavných chorôb na svete dostatočne nespomalilo, čo považuje za alarmujúce. Experti sa predovšetkým obávajú rastúceho počtu sexuálne prenosných chorôb, ktoré sú odolné voči antibiotikám.

Organizácia globálne šírenie bežne prenosných sexuálnych chorôb vyhodnocuje pravidelne. Jej závery sa opierajú o publikované štúdie a zistenia pracovníkov na celom svete.

V porovnaní s analýzou z roku 2012 Svetová zdravotnícka organizácia nezaznamenala "žiadny výrazný pokles" v počtoch nových či existujúcich prípadov. Podľa organizácie je jednou zo štyroch spomínaných chorôb nakazený jeden z 25 ľudí, pričom niektorí sú nakazení niekoľkými chorobami súčasne.

Trichomoniáza je sexuálne prenosná choroba a najčastejšie parazitné ochorenie pošvy. Kvapavka, syfilis a chlamýdie sú bakteriálne infekcie.

Ochorenia sa môžu prejavovať výtokom, bolesťami pri močení či krvácaním mimo periódy. Tiež môžu byť aj bez príznakov. Chlamýdie a kvapavky môžu spôsobovať závažné komplikácie ako hlboký panvový zápal či neplodnosť. Syfilis naopak môže priniesť kardiovaskulárne a neurologické problémy.

Pokiaľ sa žena nakazí pohlavne prenosnou chorobou v tehotenstve, môže to vyvolať predčasný pôrod, prispieť k nízkej pôrodnej váhe dieťaťa či v krajných prípadoch spôsobiť potrat. K zníženiu počtu nakazených by podľa Svetovej zdravotníckej organizácie prispelo lepšie vyšetrovanie ale tiež prevencia v podobe bezpečného sexu.

Bakteriálne pohlavné prenosné choroby sa dajú liečiť pomocou bežne dostupných liekov. Liečbu syfilidy ale komplikuje nedostatok špecifického druhu penicilínu. Ďalším problémom je takzvaná super kvapavka, na ktorú je veľmi zložité nájsť účinné antibiotiká.

Zdroj: ČTK