Rozhovor s fitness trénerom Dávidom Hmeľárom, čerstvým šampiónom ElitePRO.

Aktuálne ste na MS na Malte získali titul ElitePRO.  Mesiace tvrdej driny, tréningov. Ako sa motivujete k dosiahnutiu týchto skvelých výsledkov?

Som typ človeka, ktorý keď si stanoví cieľ, tak sa nezastaví, kým ho nedosiahne. Samotný cieľ je pre mňa motiváciou. A hlavne ma tento šport baví. Občas je to náročné, ale milujem ten proces, keď sa telo mení, či už naberaním svalovej hmoty alebo rysovania (zhadzovania tuku). Keď postupne prichádzajú prvé zmeny a výsledky, nakopne ma to ešte viac a dodá chuť pokračovať.

Čo je podľa vás dôležité pre udržanie skvelej postavy?

Disciplína a vytrvalosť. To sú podľa mňa dva najdôležitejšie aspekty, ak chce človek zmeniť svoje telo k lepšiemu. Ak má disciplínu, tak pravidelný tréning a stravovanie nie je pre neho problém, čo je veľmi dôležité, pretože to celé stojí hlavne na dobrej strave. Bez nej sa človek žiaľ nepohne. A ako sa hovorí, vytrvalosť ruže prináša a pri budovaní tela to určite platí tiež. Výsledky sa dostavia, ale chvíľu to trvá a je potrebné vydržať a nepoľaviť.

Zdroj: Fotoarchív Dávid Hmeľár

​Veľa mužov a žien považuje pri formovaní za najťažšiu partiu brucho. Čím začať?

Ako som spomínal, základom je  strava. Pri nej je potrebné vždy začať, pretože naše telo je odrazom toho, čo do neho dávame. Ak chceme zmeniť svoj výzor, musíme zmeniť aj stravovacie návyky a dávať si pozor, čo dávame na tanier. Samozrejme, dôležitý je aj pohyb a pravidelná návšteva fitness centra. Žiadne zázračne produkty ani nástroje nám k tomu nepomôžu, ako sa to dnes často prezentuje.

Sú nejaké cviky, ktoré vie človek praktizovať aj doma?

Samozrejme. Pokiaľ ide o chudnutie, človek vie odcvičiť doma celé telo a nemusí chodiť do fitness centra, ak sa na to necíti.

Ja osobne odporúčam fitloptu, pretože je skvelým nástrojom. Dá sa na nej krásne cvičiť napríklad brucho rôznymi spôsobmi. Cvičenia sa ťažšie opisujú a ľahšie ukazujú, ale dnešná doba nám ponúka množstvo inšpirácie na internete. Dôležité je dbať na správnu techniku, pri nesprávnych pohyboch môže trpieť napríklad chrbtica, čiže viac škody ako úžitku. Odporúčam prípadne skúsiť cvičenia a tréningy priamo u nás v Riverpark Dance School, na ktorých okrem aktívneho cvičenia zažijete aj veľa zábavy a určite si nájdete to svoje.

Zdroj: Fotoarchív Dávid Hmeľár

​Spomenuli ste význam stravy. Čo uprednostniť a vypustiť v počiatočnej fáze?

Je dôležité si urobiť určité stravovacie návyky. Zo stravy vylúčiť sladkosti, mastné jedlá, pečivo a podobne spracované potraviny. V dnešnej dobe je množstvo chutných a zdravých fitness receptov, že človek si ich vie v rámci chudnutia bez problémov nahradiť. Je potrebné uprednostniť potraviny ako ryby, vajíčka, mäso, syry, ryžu, zemiaky, zeleninu, bobuľové ovocie a podobne.

Variť si doma a pripravovať jedlo vopred, pretože vtedy stopercentne vieme, čo jeme a nestane sa nám, že nás prekvapí, že nemáme, čo potrebujeme. V takých prípadoch siaha človek po niečom inom a povie si, že dnes to už aj tak nemá význam. Po zvyšok dňa pokračuje v porušovaní jedálnička, čo je začiatok konca peknej postavy.