Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ženy sú pri vyšších teplotách produktívnejšie, muži opačne
Zdielať na

Ženy sú pri vyšších teplotách produktívnejšie, muži opačne

Zdroj: Shutterstock

Rozdiely medzi mužmi a ženami sú často námetom na rôzne vtipy, ale tiež na vedecké štúdie. Závery aktuálnej štúdie, ktorú robili odborníci z Univerzity Južnej Kalifornie, ukázali, že ženy sú produktívnejšie pri vyšších teplotách, zatiaľ o mužov to majú presne naopak.

S nadhľadom sa tak dá konštatovať, že štúdia objasnila vojny o ovládač kúrenia či klimatizácie, ktoré dnes a denne prebiehajú v domácnostiach a kanceláriách naprieč planétou. Výsledky ukázali, že ženy dosahujú lepšie výsledky v matematických a verbálnych úlohách pri vyšších teplotách.

Muži to mali práve naopak - lepšie výsledky pri plnení rovnakých úloh dosiahli, pokiaľ bola v miestnosti nižšia teplota. Štúdia ale zistila, že vzťah medzi teplotou a výkonom bol v prípade mužov menej výrazný než u žien.

Test na piatich stovkách dobrovoľníkov

Profesor financií a podnikovej ekonomiky a autor štúdie Tom Chang hovorí, že bolo síce všeobecne známym faktom, že ženy mávajú rady vyššie teploty než muži, ale doteraz sa súdilo, že ide len o osobné preferencie. Výskum ukázal dôležitosť toho, či sa ľudia cítia dobre, alebo nie, s ohľadom na ich výkony.

Do štúdie bolo zahrnutých 543 dobrovoľníkov z radov študentov, ktorí sa v Berlíne zúčastnili laboratórneho experimentu. Pri každom sedení boli teploty miestností nastavené v krokoch od 16 do 33 stupňov Celzia. Účastníci mali za úlohu vyriešiť tri rôzne úlohy, pričom boli finančne motivovaní k čo najvyššiemu výkonu.

V matematickom teste museli dobrovoľníci spočítať päť dvojmiestnych čísel bez použitia kalkulačky. V slovnom teste bolo úlohou vytvoriť zo súboru desiatich písmen čo najviac nemeckých slov. Poslednou úlohou bol test kognitívnej reflexie, v ktorom sa merala tendencia nepodľahnúť intuitívnej odpovedi.

Muži v chlade, ženy v teple

Výsledky ukázali, že existuje preukázateľný vzťah medzi teplotou v miestnosti a tým, aké výsledky účastníci dosahovali v matematických a verbálnych úlohách. Zaujímavé je, že test kognitívnej reflexie teplota žiadnym spôsobom neovplyvnila.

Čo je ale zásadné: ženy sú produktívnejšie pri vyšších teplotách, zatiaľ čo muži dosahovali o niečo lepšie výsledky pri nižšej teplote, avšak vzťah medzi teplotou a výkonom mužov bol menej výrazný. Ak chcete teda zlepšiť svoju produktivitu, zvážte nastavenie teploty s ohľadom na svoje pohlavie.

"Jedným z najprekvapivejších faktov, ktoré sme sa dozvedeli, je, že nejde o extrémne teploty," povedal Chang. "Nejde o hranicu medzi mrazom či horúčavou. Aj keď sa pohybujeme na škále od 16 do 21 stupňov, čo je relatívne normálny teplotný rozsah, stále vidíme evidentnú zmenu výkonu," dodal.