Známa analytická spoločnosť Gallup zverejnila výsledky globálneho výskumu zameraného na meranie "emocionálnej teploty" sveta. A nie sú príliš potešujúce. Vyplýva z nich totiž, že ľudia majú stále horšiu náladu.

V rámci tzv. 2018 Global State od Emotions absolvovali pracovníci Gallupu rozhovory s viac než 151 000 dospelými zo 140 krajín. Pýtali sa ich napríklad na to, ako veľmi sa počas predošlého dňa usmievali alebo či boli smutní a nahnevaní.

Počet jedincov, ktorí sa kvôli niečomu správali nahnevane, sa v porovnaní s rokom 2017 zvýšil o dva percentuálne body. V prípade obáv a smútku došlo k nárastu o jeden percentuálny bod. Všetky tri negatívne emócie tak dosiahli nové rekordné maximá.

Odborníci už pritom dávno zistili, že tieto pocity nám dokážu spôsobiť nemalé zdravotné komplikácie. Tak napríklad hneď je spojený so zvýšeným rizikom srdcového záchvatu a cievnej mozgovej príhody.

Chronický smútok a obavy zase patria medzi príznaky rôznych úzkostných porúch či depresie, ktorých stavy môžu viesť k rozvoju nejakej srdcovej choroby.

Pokiaľ teda vyššie popísaný trend bude aj naďalej pokračovať, nečaká nás najskôr príliš radostná budúcnosť. Čím horšie bude bude zdravie celosvetovej populácie, tým väčšie problémy budeme musieť riešiť.

Zdroj: CNC