NASA oznámila, že kozmonautka Christina Hammock Koch, zdržiavajúca sa aktuálne na Medzinárodnej vesmírnej stanici, predĺži svoj pobyt na 328 dní. Tým prekonala súčasný rekord svojej krajanky Peggy Whitson, ktorá na obežnej dráhe strávila 289 dní a v celkovom rebríčku by sa vyšvihla na piate miesto.

​Christina vo videorozhovore zo stanice uviedla, že možnosť pokračovať v práci na programe je pre ňu cťou a splnením sna. Na Medzinárodnej vesmírnej stanici pristála 14. marca spolu s Anne McClain a Davidom Saint-Jacquesom. Podľa upraveného harmonogramu zostane na obežnej dráhe až do februára 2020.

Stane sa novou rekordmankou?

Pokiaľ sa podarí zámer dotiahnuť do zdarného konca, prekoná Christina súčasný rekord z roku 2018 o celých 39 dní a stane sa tak najdlhšie prebývajúcou ženou vo vesmíre. Počas svojej misie sa napríklad stretáva s ďalším kozmonautom NASA Andrewom Marganom, ktorý má na Medzinárodnej vesmírnej stanici stráviť asi deväť mesiacov od júla do jari 2020.

Jedným z dôvodov predĺženia misie je zhromažďovanie údajov o vplyve dlhodobých kozmických letov na zdravie a výkonnosť kozmonautov. Predošlá štúdia, urobená na dvojčatách, z ktorých jedno zostalo an Zemi a druhé vo vesmíre, totiž vyvolala znepokojujúce obavy z poškodenia DNA a mierne kognitívne poruchy.

Vedci NASA veria, že lepšie porozumenie hrozbám a tomu, ako sa ľudské telo dokáže prispôsobiť a reagovať na výzvy mikrogravitácie. Dúfajú, že sa im na základe získaných informácii podarí navrhnúť protiopatrenia účinkov beztiažového stavu, ktoré budú využité pri dlhodobých misiách - napríklad pri lete na Mars.

Výsledky výskumu môžu zmeniť budúcnosť

Za súčasnej situácie odborníci odporúčajú nájsť lepšie alebo rýchlejšie spôsoby, ako posielať ľudí na Mars na dlhšie ako súčasné šesť- či deväťmesačné misie. Navrhujú napríklad kozmickú loď, ktorá môže produkovať umelú gravitáciu, NASA ale nemá jasno v tomto smere rozpracované žiadne projekty.

Ďalšou možnosťou je rýchlejší a tým pádom aj kratší let vďaka lepšiemu pohonu. Za týmto účelom NASA nedávno v Marshall Space Flight Center znovu spustila program vývoja jadrového pohonu. Rýchlejšia cesta by znamenala menej času vo vesmíre a tým aj nižšie vystavenie členov posádky stavu beztiaže a radiačnému žiareniu.

Misiu kozmonautky Christiny Hammack Koch môžete sledovať aj na sociálnych sieťach, kde aktívne pôsobí na Instagrame, Twittri a Facebooku.

Čisto ženský výstup do otvoreného vesmíru sa musel zrušiť: Astronautka sa nevošla do skafandra

Mal to byť historický okamih, keď do voľného kozmického priestoru vystúpia len dve ženy. Christina Koch a Anne McClain sa ale na vesmírnu prechádzku nakoniec nevydajú. Dôvodom je predovšetkým fakt, že sa pre ne na Medzinárodnej vesmírnej stanici nenašli vhodné skafandre.

Zdroj: CNC