Už je to opäť tu? Zdanlivo nekonečné posmrkávanie, smoklenie a kýchanie vám strpčuje život, kedykoľvek sa stretnete v "súboji s prírodou", ktorý nemôžete vyhrať? Z toho by sa jeden najradšej opil. Ale pozor, ak siahnete po pive, víne alebo tmavom alkohole, asi si aj poplačete.

Podľa niekoľkých vedeckých štúdií môže alkohol zhoršovať bežné príznaky astmy a sennej nádchy, ako je kýchanie, svrbenie, bolesť hlavy a kašeľ. Konkrétnym vinníkom je histamín, ktorý počas fermentácie produkujú kvasinky a baktérie, vyvolávajúce príznaky alergie. Pivo a víno navyše obsahujú aj siričitany, ktoré ešte "priložia pod kotlom".

Podľa záverov švédskych vedcov z roku 2005 sa pacienti so sennou nádchou, astmou či bronchitídou zápasili po konzumácii alkoholu oveľa častejšie s intenzívnymi príznakmi alergie ako tí, ktorí si pohárik odpustili. Najčastejším spúšťačom bolo červené a biele víno, ženy pritom boli postihnuté až dvakrát častejšie ako muži.

Na pozore by sa však alergici mali mať aj pred potravinami, ktoré obsahujú histamín, ako sú plesnivé syry (ale aj čedar a parmezán), nakladaná alebo fermentovaná zelenina, údené a konzervované mäsá, slanina a salámy. A dokonca aj tuniak. Hrozbou sú aj potraviny, ktoré obsahujú kvasinky, ako napríklad chlieb.

Ak vaše spoločenské ja predsa len zvíťazí nad tým alergickým, siahnite po čistých destilátoch - vodke alebo gine! Tie síce vaše astma ani alergiu nevyliečia, ale rozhodne sú vhodnejšou voľbou ako pivo, víno a tmavý tvrdý alkohol. Majú relatívne nízky obsah histamínu a gin vďaka destilačného procesu neobsahuje žiadne siričitany. Kompletne bez siričitanov je napríklad aj Absolut vodka.

Ak máte predsa len neodolateľnú chuť na pivo alebo víno, strážte si obsah siričitanov. Nielen, že budete menej kýchať, ale ani vás ráno nebude toľko bolieť hlava, "mrchy" siričitany totiž majú na svedomí aj tento nepríjemný príznak.

Zdroj: CNC