Spojené štáty v rámci návratu astronautov späť na Mesiac vyšlú na misiu tiež ženu. Američania, ktorí sú doteraz jediní, kto stál na lunárnom povrchu, chcú na Mesiaci pristáť s astronautmi v roku 2024.

"Prvá žena na Mesiaci bude Američanka," povedal šéf amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Jim Bridenstine. K návratu na povrch súputníka Zeme uviedol, že to nebude len nostalgická prechádzka do histórie, ale vybudovanie predmostia na pilotované lety k Marsu. Američania totiž chcú využiť lunárne zdroje vrátane vodíka a kyslíka na výrobu paliva. Vyslanie astronautov k červenej planéte NASA plánuje na 30. roky.

Druhou fázou návratu na Mesiac je podľa Bridestina udržateľnosť misie, má sa tak stať do roku 2028. To znamená, že v tej dobe budú mať USA opätovne použiteľnú infraštruktúru k letom na Mesiac. "Kedykoľvek budeme chcieť, kamkoľvek budeme chcieť, sa budeme môcť dostať na povrch mesiaca," vysvetlil šéf NASA.

K letu na Mesiac chce NASA využiť vyvíjanú raketu SLS s loďou Orion. Výrobu pristávacieho modulu plánuje NASA zveriť súkromným kozmickým spoločnostiam, od ktorých žiada aj menšie pristávacie systémy na dopravu nákladu, vedeckého materiálu či sond na lunárny povrch. Prvé udelenie zákaziek je možné očakávať už tento mesiac.

Spojené štáty tento rok v júli oslávia 50. výročie pristátie človeka na Mesiaci, na ktorého povrchu medzi rokmi 1969 a 1972 stálo celkovo 12 astronautov. Odvtedy neurobil žiaden štát vážny pokus vyslať na prirodzenú družicu Zeme ľudskú posádku.

Zdroj: ČTK