Je to vedecky potvrdené: Mačky počúvajú na svoje meno, len na nás zvysoka kašlú

Výskumní pracovníci na Univerzite Sophia v Japonsku dokázali v sérii experimentov to, čo sme pravdepodobne všetci tušili: mačky ignorujú celý svet, vrátane nás.

​Každý vie, že najlepší priateľ človeka - pes, je schopný odlíšiť svoje meno od iných slov. Japonci, na čele s pani Atsuko Saito, sa zamysleli, či je to aj prípad mačiek.

Mimochodom, už pred samotným výskumom sa predpokladalo, že je na to celkom dobrá šanca, pretože okrem psov chová človek mačky ako domáce zvieratá tiež veľmi dlho. Takže nikto nebol prekvapený, keď sa zistilo, že mačky dokázali odlíšiť svoje mená od slov, ktoré boli pre nich irelevantné.

Prišlo sa na to experimentom, počas ktorého mačkám púšťali nahrávky s bezvýznamnými výrazmi ich majiteľov. Na druhej nahrávke s hlasom ich majiteľov, v ktorom vyslovili meno svojich miláčikov a sledovali ich reakcie. Potom to zopakovali aj s cudzím hlasom, ale výsledok bol rovnaký:

Mačky spoznali vlastné mená.

Pravdou je, že vo väčšine prípadov to bolo sotva možné zistiť, pretože reakciu zistili len podľa pohybu ucha alebo iného minimálneho pohybu. To znamená, že ak zavoláte svoju mačku, nepríde k vám preto, žeby nerozumela, ale je jej to celkom jedno.

Viete, prečo nakláňajú psy hlavu nabok, keď na nich hovoríte?

Odpoveď je ešte rozkošnejšia, než ste si mysleli.

Zdroj: Nature