Gravírované zapaľovače Zipp celkom dobre odzrkadľujú pocity vojakov jednej z najdlhších a najnezmyselnejších vojen v americkej histórii.

Zapojenie sa Spojených štátov do konfliktu vo Vietname je už dlhodobo témou americkej popkultúry, napriek tomu mnohí ľudia nevedia, o čom bol tento vojnový konflikt, proti komu sa bojovalo, prečo a čo sa v skutočnosti stalo. Podobne na tom často boli aj samotní americkí vojaci, ktorí tam bojovali a po niekoľkých mesiacoch veľmi ľutovali, že dobrovoľne vstúpili do armády.

Napriek tomu, že existovala povinná vojenská služba, mnohí vstúpili do armády dobrovoľne, z vlasteneckej povinnosti a hneď po maturite odišli bojovať na druhý koniec sveta.

Myšlienky, túžby a nálady vojakov sa odrážajú v mnohých nápisoch vyrytých na zapaľovačoch v ich vreckách: vo filmoch vidíme väčšinou popísané prilby, ale nie len tie sa dekorovali. Aj na zapaľovačoch mali mottá, básne alebo mená svojich lások, ktoré nechali doma.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa oldgoodyears (@oldgoodyears),

Keďže smartfóny v tej dobe ešte neboli a nemohli si na nich meniť pozadie, využili týchto pár centimetrov na to, aby sa kreatívne realizovali.

V nasledujúcej fotogalérii na Instagrame nájdete na fotkách ich smutné myšlienky, obrázky a prasačinky, ktoré dokonale odzrkadľujú ich názory a nálady.  

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa History Cool Kids ® (@historycoolkids),

Mimochodom, vojaci s výzdobou svojho výstroja začali už v 2. svetovej vojne. Rukoväte svojich zbraní si nechávali pomaľovať portrétmi dievčat a manželiek.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa velvey (@velvetcoke),

Zdroj: Instagram