Čisto ženský výstup do otvoreného vesmíru sa musel zrušiť: Astronautka sa nevošla do skafandra

Mal to byť historický okamih, keď do voľného kozmického priestoru vystúpia len dve ženy. Christina Koch a Anne McClain sa ale na vesmírnu prechádzku nakoniec nevydajú. Dôvodom je predovšetkým fakt, že sa pre ne na Medzinárodnej vesmírnej stanici nenašli vhodné skafandre.

K pozoruhodnej a z laického pohľadu možno nepochopiteľnej situácii nedošlo z dôvodu, že by astronautka pribrala, alebo by jej vzali zlé miery. V stave beztiaže sa totiž telá astronautov v kĺboch preťahujú a nedá sa presne stanoviť, o koľko a za aký čas.

Astronautka Anne McClain Astronautka Anne McClain Zdroj: NASA

​Anne McClain uviedla, že sa jej telo pretiahlo pri pobyte na ISS o 6 centimetrov. Z toho dôvodu sa preto už optimálne nevojde do pôvodného skafandra, ktorý jej bol pôvodne určený a v ktorom už v minulosti jeden výstup do voľného priestoru absolvovala. Ideálne by sa jej hodil ten pre kolegyňu, ale v takej veľkosti je na ISS bohužiaľ len jeden skafander.

Posádka na ISS pri obliekaní do skafandrov Zdroj: NASA

​Ženská dvojica mala pokračovať vo výmene batérie, ale prácu teraz bude musieť dokončiť zložený tím. Muž a žena vo dvojici už nie je tak neobvyklé, štatisticky výstupom do voľného priestoru dominujú mužské dvojice. Premiéra čisto ženského páru v kozmickom priestore sa tak uskutoční inokedy.

Zdroj: CNC