Ranné vtáčatá majú viac peňazí, sexu a spia lepšie než sovy, zistila štúdia

Pokiaľ máte veľa energie a veľké sebavedomie, radi varíte a veríte na lásku na prvý pohľad, ste podľa novej štúdie najskôr ranné vtáča. Ľudia, ktorí prirodzene radi vstávajú skoro rána, majú podľa prieskumu tiež viac peňazí aj sexu než nočné sovy, teda tí, ktorí ponocujú. Štúdiu urobila agentúra OnePoll pre spoločnosť Sleepopolis pri príležitosti 15. marca, svetového dňa spánku.

​Podrobný pohľad do spánkových návykov ukázal veľa rozdielov medzi rannými vtáčatami a tými, korí chodia spať neskoro v noci. Týkajú sa vlastností, koníčkov aj sexuálneho života. Štúdia napríklad zistila, že ranné vtáčatá hlásili viac sexu za týždeň než sovy.

Prieskum prebehol medzi dvoma tisíckami ľudí. Polovica z nich sa sama označila za sovy a druhá polovica sa skladala z ranných vtáčat.

Ranné vtáčatá sú šťastnejšie, sovy lojálnejšie

Sovy sa ukázali ako viac sarkastické a s väčším sklonom k hanblivosti. Častejšie používali sociálne siete ako Instagram a viac verili na duchov. Tiež boli častejšie sami, ranné vtáčatá boli častejšie v manželskom zväzku a mali deti.

Ranné vtáčatá sa tiež ukázali ako tie, ktoré zarábali viac peňazí. Častejšie pracovali v kancelárii. Prekvapivo sa tiež ukázalo, že sa častejšie označovali ako tí, ktorí stále chodia všade neskoro.

Je o 10 percent pravdepodobnejšie, že sa označíte za šťastného človeka, pokiaľ ste ranné vtáča. Sovy sa viac označovali za lojálne. Prieskum tiež ukázal rozdiely medzi pohlaviami. Muži sú častejšie ranné vtáčatá, zatiaľ čo medzi ženami je viac sov.

Ranné vtáčatá si skôr ustelú posteľ

Ranné vtáčatá majú aktívnejšie koníčky: šport a cvičenie. Sovy uvádzali, že ich voľnočasové aktivity sa skladajú skôr z čítania. Štúdia neukázala veľký rozdiel medzi množstvom spánku u sov a ranných vtáčat. V prípade sov išlo o šesť hodín, v prípade ranných vtáčat o sedem.

Ranné vtáčatá častejšie uvádzali, že sú po spánku dobre odpočinuté. Ranné vtáčatá mali tiež väčší sklon ustielať si posteľ a upratovať. Sovy častejšie hlásili problémy so zaspávaním a po prebudení neboli tak oddýchnuté.

"Dôležitejšie, než byť sovou alebo ranným vtáčaťom, je zaistiť, aby ste mali pravidelný spánkový režim a dopriali si dostatok oddychu," povedal jeden z autorov štúdie Logan Block.

Sovy vs. ranné vtáčatá: Kto je zdravší?

Sovy s chuťou ponocujú, ranné vtáčatá nemôžu ráno spať. Oba typy denných rytmov majú významný dopad na naše zdravie. Sovy sú oveľa náchylnejšie na civilizačné choroby než ranné vtáčatá.

Zdroj: CNC