Jedna z najväčších japonských spoločností Ezaki Glico Co., ktorá sa špecializuje najmä na výrobu cukroviniek, prišla začiatkom februára s novou aplikáciou Kope. Zámerom vývojárov bolo zjednodušiť partnerské spolužitie, predísť hádkam a to, aby medzi sebou partneri rovnomerne zdieľali zodpovednosť za výchovu svojich detí. Namiesto všeobecného nadšenia ale aplikácia vyvolala pobúrenie.

Aplikácia vznikla v spolupráci zamestnankýň firmy Ezaki Glico Co. a japonského spisovateľa Ihoka Kurokawu, ktorý je autorom niekoľkých kníh venovaných partnerským vzťahom vrátane titulu Ako zvládnuť svoju manželku. Japonci si novinku do svojich mobilov môžu stiahnuť bezplatne.

Podľa propagačných materiálov im má Kope pomôcť porozumieť ich drahej polovičke. Zároveň im umožňuje posielať si správy, tipy alebo články týkajúce sa tehotenstva a výchovy detí. "Keďže je mužský a ženský mozog rozdielny, líši sa aj ich chápanie a reakcie," uvádza internetová promočná stránka. Kope "otcovi preloží matkine pocity", láka aplikácia.

Aplikácia radí mužom, ako vyzrieť na svoje partnerky

"Povedala vám: Je zbytočné, aby sme zostali spolu? V skutočnosti sa pýta: Čo ku mne cítiš?," predvádza aplikácia svoj "preklad" na príklade. Ženin komentár "Je to ťažké" podľa vývojárov vyzýva mužov, aby "ocenili ich prácu a snahu". Na poslednej otázke nabáda mužov, aby sa ospravedlnili, pokiaľ im partnerka položí otázku: Čo je pre teba dôležitejšie rodina alebo práca? Správna replika podľa Kope znie: Prepáč, nechcel som, aby si sa cítila osamelo. Ďalším krokom je vraj rýchla zmena konverzačnej témy.

Vedenie Ezaki Glico Co. očakávalo, že Japonci budú z aplikácie nadšení. Dostalo sa im ale úplne opačnej reakcie, ľudia boli rozhorčení a pobúrení. Svoj hnev zdieľali zvlášť prostredníctvom sociálnych sietí. Spoločnosť zatiaľ neposkytla žiadne oficiálne vyjadrenie, na promo stránkach Kope ale stojí oznámenie, že časť aplikácie prejde revíziou, pretože firma "si veľmi cení názor svojich zákazníkov a bude sa snažiť všetko vylepšiť".

Zdroj: CNC