Austrálčania zo štátu Queensland si na svoje autá môžu dať nielen poznávacie značky vyrobené na prianie s ich vlastným textom, ale ŠPZ si od budúceho mesiaca budú môcť vylepšiť aj smajlíkom. Za emotikon si ľudia, samozrejme, priplatia.

Výber smajlíkov je dosť obmedzený, povolené sú len "optimistické tváre". Vodiči sa budú rozhodovať medzi klasickým usmievajúcim sa smajlíkom, smejúcim sa, s okuliarmi, žmurkajúcim alebo so srdcami namiesto očí.

Smajlík bude len na ozdobu

Pridané emotikony nebudú súčasťou poznávacej značky ako takej, budú slúžiť len ako dekorácia. Auto bude v registri vedené len pod číslami a písmenami, ktoré sa na ŠPZ objavia.

Queenslandský motoristický klub RACQ uviedol, že s novým trendom nemá nič spoločného. "Je to to isté, ako keď si na značku nalepíte logo svojho obľúbeného, napríklad športového klubu," vyhlásila hovorkyňa klubu Rebecca Michael.

Pre niektorých drahá sranda, pre ďalších gýč

Užívatelia sociálnych sietí na novinky reagovali rôzne, pre niektorých sa smajlíci na ŠPZ stali terčom výsmechu a symbolom gýču a márnivosti, iní sa nemôžu dočkať, až si nimi svoju značku ozdobia. Objavila sa aj skupinka ľudí, ktorých odradil obmedzený výber emotikonov. Austrálčanov najviac mrzí, že si na značku nemôžu dať obľúbeného "kakánka".

Cena ŠPZ sa v Queenslande pohybuje okolo 300 eur, s vlastným textom, prípadne so smajlíkom jej cena ešte stúpne. Austrálčania sú toho názoru, že je to len ďalší drahý spôsob, ako z nich úrady chcú "vytiahnuť peniaze". Ani tento fakt ale vraj mnohých od investície neodradí.

Pozrite si galériu

Zdroj: CNC