Vedci odhalili ďalší zaujímavý vzťah medzi našim osobným spirituálnym presvedčením a hrúbkou bielej hmoty mozgovej. Tento typ výskumu je len v plienkach, ale dokladov toho, že náboženstvo okrem iného funguje ako akési "brnenie" proti depresii, stále pribúda.

Dnes už vieme, že za vznik depresie aspoň do určitej miery zodpovedajú naše gény. Mnoho odborníkov dospelo k záveru, že ak trpí depresiou jeden či dokonca obaja rodičia, ich potomok má v priemere dvoj- až štvornásobnú pravdepodobnosť, že sa bude potýkať s rovnakým problémom. Svoju úlohu ale môžu zohrať aj úplne iné faktory - a jedným z nich je podľa všetkého nábožneská viera.

Tiež je známe aj to, že tenkú bielu hmotu možno považovať za biomarker depresie. A napríklad zo štúdie z roku 2014 vyplýva, že náboženstvo a spiritualita sa spájajú so silnejšími kôrami hneď v niekoľkých oblastiach mozgu súvisiacich s depresiami.

Bádatelia preto pomocou tzv. zobrazenia tenzorov difúzie vizualizovali bielu hmotu v mozgu 99 jedincov s rôznou rodinnou anamnézou depresie. Výsledok? Mozgy veriacich ľudí, ktorým kvôli ich génom hrozilo vysoké riziko depresie, boli podobnejšie mozgom účastníkov s nízkym rizikom depresie.

"Zistili sme, že viera v dôležitosť náboženstva a spirituality bola asociovaná so silnejšími kôrami v bilaterálnych parientálnych a okcipitálnych oblastiach," komentoval to tím.

"Ako sme už predtým uviedli, kortikálne stenčenie v týchto oblastiach predstavuje stabilný biomarker pre riziko depresie. Naša hypotéza je taká, že silnejšie kôry u tých, ktorí prikladajú veľkú dôležitosť svojmu náboženskému či spirituálnemu presvedčeniu, môžu slúžiť ako kompenzačné alebo ochranný mechanizmus," uzavrel.

Zdroj: CNC
Tagy: