Mužom svitá nádej na dlhší sex. Vlastne nielen im, ale aj ich ženám. Američania testujú pilulku proti predčasnej ejakulácii. Predbežné výsledky vyzerajú sľubne: sex je po nej až štyrikrát dlhší.

"Ženy sa tešia z vytrvalého milenca; s letmým ale k slasti nedospejú všetky a javí sa nevrlosť,"

hovorí už staroindická Kámasútra. Zatiaľ čo väčšina samcov je hotová za pár sekúnd, homo sapiens si styk pre potešenie predĺžil a obvykle vydrží štyri až osem minút. Pokiaľ je to výrazne skôr - spravidla sa udáva jedna minúta od vniknutia do partnerky - hovoríme o predčasnej ejakulácii.

"Nevieme presne, koľkých mužov sa to týka, mnohí z hanby vôbec nejdú k lekárovi, ale môže to byť až každý tretí," cituje denník The Sun doktorku Sarah Jarvis. Navyše niektorých dotyčných pánov to možno ani netrápi, ich partnerky ale áno.

"Môže to mať veľký dopad na sebavedomie a vzťahy, dokonca viesť k depresiám. Lenže muži veľakrát prídu, až keď dostanú kopačky," dodáva doktorka.

Testy na 88 mužoch

Predčasná ejakulácia má hlavne psychické príčiny - na rozdiel od erektilnej dysfunkcie, ktorá sa často spája so srdcovými chorobami a cukrovkou - dá sa napraviť liekom. Cligosiban ultmí účinok oxytocínu, "hormónu šťastia", ktorý zrejme ejakuláciu vyvoláva. Štúdie sa zúčastnilo 88 mužov, ktorí priemerne vyvrcholí za 33 sekúnd. Po šiestich týždňoch terapie prichádzal vrchol po 125 sekundách, čiže po skoro štvornásobnom čase.

Viete, že...

Podobne nádejne to vyzerá s mužskou antikoncepciou. Osemdesiat britských párov bude rok používať len hormonálny krém NES/T, ktorý v mozgu mužov úplne vypne produkciu spermií.

Zdroj: CNC