Vesmírny objekt 2014 MU69 vyzerá ako jednoduchý snehuliak, ktorého tvoria len dve "gule" - väčšia Ultima a menšia Thule. Nachádza sa zhruba 6 500 000 000 kilometrov od Zeme a preskúmala ho sonda New Horizons.

Svojím vedeckým názvom 2014 MU69 nikoho neohromí. Ale Ultima Thule, ako objekt začali prezývať, to už je niečo iné. Preložiť by sme to mohli ako "najvzdialenejšia zem", pretože je viac ako šesť miliárd kilometrov ďaleko. Sonda New Horizons k nej ale na Nový rok zvládla doletieť. Pôvodne bola určená na výskum trpasličej planétky Pluto, ktorý urobila v roku 2015, po deväť a pol roku dlhej ceste. Po nafotení Pluta sonda letela ďalej a vedci z NASA jej za ďalší cieľ určili pomocou Hubbleovho teleskopu práve Ultimu Thule, ktorá je súčasťou Kuiperovho pásu.

Ťažká úloha pre New Horizons

Nepredstavujte si to ako nejaký nedeľný výlet spojený s fotografovaním. New Horizons to nemala ľahké, pretože obrázky objektu musela urobiť v rýchlosti 14 kilometrov za sekundu a od Ultima Thule bola pritom vzdialená zhruba 3 500 kilometrov. K tomu je nutné pripočítať riziko zrážky s čiastočkami ľadu a kameňmi. Sondu vzdialenú 6,5 miliardy kilometrov nemôžete kontrolovať ako auto v počítačovej hre. Signálu zo Zeme trvá zhruba šesť hodín, než dorazí k New Horizons a rovnaký čas, samozrejme, trvá aj kým inžinieri obdržia odpoveď. Aj jednoduchá otázka typu "Si tam?" zaberie asi 12 hodín. Sonda teda musela konať autonómne, podľa programu, ktorý do nej vedci z NASA nahrali na diaľku.

Zdroj: NASA

Ultima Thule pixel po pixli

Astronomovia mali akúsi hrubú predstavu o podobe planétky už deň pred preletom. Sonda ju nafotila už 31. decembra, keď sa k nej blížila. Z obrázkov bola vyčítaná rotácia a veľmi približná podoba objektu. Pri samotnom prelete 1. januára potom New Horizons urobila ďalšie a detailnejšie fotografie, ale skúste si odoslať dáta na takú diaľku. Prenos trvá asi dvadsať mesiacov a začal 10. januára, pretože doposiaľ mu prekážalo Slnko, ktoré bolo medzi Zemou a sondou. Celkový počet fotografií sa nakoniec bude počítať na stovky, ale preniesť ich všetky by trvalo dekády. Preto New Horizons najskôr odošle len akési náhľady v nízkom rozlíšení. Z tých si vedci vyberú obrázky, ktoré by radi dostali v plnom rozlíšení a sonda im ich následne začne odosielať.

Planétka alebo trochu väčší snehuliak?

Zatiaľ vieme o planétky 2014 MU69 toľko, že na dĺžku má asi 33 kilometrov. Jej povrch je červený a asi 4,5 miliardy rokov naspäť bola len zhlukom menších telies, ktoré sa časom začali prepájať. Postupne sa tak sformovali dva objekty, ktoré sa k sebe približovali, až sa nakoniec spojili. Kontakt nastal veľmi jemne, rýchlosťou asi 2-3 kilometre za hodinu. Ultima Thule predstavuje veľmi cenný objekt, je totiž z okraja Slnečnej sústavy a od začiatku vesmíru sa pravdepodobne príliš nezmenila. Navyše je to najvzdialenejšie teleso, ktoré sa takto poradilo preskúmať. A sonda New Horizons? Tá sa teší výbornej kondícii, ďalej si to fičí vesmírom a dosť možno nás prekvapí ďalšími objavmi.

Vedci NASA našli obývateľnú planétu, ktorá je ako naša Zem

Vedci NASA objavili planétu, ktorá je veľmi podobná našej. Je dvakrát tak veľká a je vzdialená 226 svetelných rokov.

Zdroj: CNC