Pokiaľ existujú mimozemšťania, možno od nás jedného dňa obdržia istú rádiovú správu napísanú v binárnom kóde. A až ju dešifrujú, dozvedia sa z nej vybrané základné informácie o našej rase i Slnečnej sústave.

Inkriminovaná správa vyslaná pred 44 rokmi k hviezdnemu klastru M 13 a to z Arecibo Observatory, ktorú prevádzkuje Cornellova univerzita a National Science Foundation. Tím tohto svetoznámeho observatória sa teraz rozhodol inšpirovať deti a mladých ľudí z celého sveta, aby vytvorili ďalší podobný odkaz.

"Naša spoločnosť a naše technológie sa od roku 1974 veľmi zmenili," uviedla riaditeľka National Science Foundation France A. Córdova v oficiálnom vyhlásení a dodala: "Takže keby sme zostavili svoje posolstvo dnes, čo by hovorilo? Ako by vyzeralo? Čo by sa človek mal naučiť, aby mohol navrhnúť správnu aktualizovanú správu pre mimozemšťanov?"

Z vyššie citovaných slov sa dá ľahko usúdiť, že celá záležitosť nebude tak jednoduchá, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Čo naozaj nebude. Až desaťčlenné študentské tímy (od škôlok po vysoké školy) budú musieť postupne lúštiť rôzne nápovedy a pritom sa vzdelávať v oblasti vied o vesmíre.

Víťazi budú vyhlásení budúci rok počas špeciálnej týždennej akcie naplánovanej k príležitosti 45. výročia pôvodnej Arecibo Message. Ak sa chcete zúčastniť, navštívte webové stránky.

Zdroj: CNC