Pluto bolo od svojho objavu považované za deviatu planétu slnečnej sústavy. Zmenilo sa to v Prahe v roku 2006. Na Valnom zhromaždení Medzinárodnej astronomickej únie bola prijatá definícia pojmu planéta. Časť astronómov s touto definíciou dodnes nesúhlasí.

Podľa tejto definície už Pluto nie je planétou, pretože svojou gravitáciou nevyčistilo svoje okolie. Za dráhou Neptúnu sa nachádza viac telies, ktoré sú porovnateľné alebo dokonca hmotnejšie než Pluto.

Philip Metzger z University of Central Florida prešiel vedecké práce od roku 1802 do dnes a zistil, že sa vyčistenie okolia ako vlastnosť planéty v odbornej literatúre nikdy neobjavilo. Nešlo teda o proces a názor, na ktorom by sa dlhodobo zhodovala väčšina odborníkov. S gravitačnou dominanciou prišli astronómovia až pri zostavovaní definície.

Pluto... a tiež Ceres?

Metzger si myslí, že by planéta mala byť definovaná inak. Napríklad tým, že má dostatočnú hmotnosť a teda gravitáciu, aby mala guľatý tvar. Ten má nielen Pluto alebo napríklad aj najväčší objekt hlavného pásu planétiek Ceres. Naopak menšie asteroidy majú nepravidelný tvar pripomínajúci skôr zemiak alebo búrsky oriešok.

V lete 2015 preletela okolo Pluta americká sonda New Horizons a ukázala nám, ako fascinujúci tento ľadový svet je. Na základe dát a snímkov zo sondy vznikli aj úchvatné videá.

Východ Slnka nad Plutom

Prelet nad planinou Sputnik

Najväčší mesiac Pluta Charon

Pozrite si zatiaľ najlepšiu fotku Jupitera, akú sme mali možnosť vidieť

Kozmická sonda Juno od NASA vytrvalo pokračuje ďalej vo výskume planéty Jupiter a posiela na Zem jej fotografie.

Zdroj: CNC