Ak ľudia žijú vo vesmíre dostatočne dlho, ich mozgy sa zmenia. Túto nepríjemnú skutočnosť potvrdzuje aj nová štúdia, ktorá bola publikovaná v New England Journal of Medicine.

​Už nejakú dobu vieme, že mozgovomiechový mok sa v mikrogravitácii chová inak ako v obvyklých pozemských podmienkach, čo má negatívny vplyv minimálne pre oči. Teraz bádatelia pomocou magnetickej rezonancie zistili, že mozgy 10 ruských kozmonautov, ktorí strávili v priemere 189 dní na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), obsahujú menej šedej hmoty.

Po návrate na našu planétu sa množstvo šedej hmoty začalo pomaly vracať do pôvodného stavu, ale pomaly (inkriminovaný efekt bol pozorovateľný ešte o 7 mesiacov neskôr).

Okrem toho vyšlo najavo, že počas pobytu na ISS došlo k zväčšeniu objemu už spomínaného mozgovomiechového moku v cortexe.

Zatiaľ ale nie je jasné, či tieto rozsiahle zmeny nejako ovplyvňujú kognitívne funkcie astronautov - teoreticky by mohlo ísť len o neškodnú zvláštnosť spôsobenú mikrogravitáciou.

"Spoločne s ďalšími vesmírnymi nebezpečenstvami, ako je smrteľná radiácia a splošťovanie očných buliev, je jasné, že predtým než sa vydáme preskúmavať hviezdy, by sme mali odpovedať množstvo medicínskych otázok," komentoval to Futurism.

Dlhodobý pobyt vo vesmíre mení mozgy astronautov: Nikto nevie, aké to môže mať následky

Akoby astronauti už aj tak nemali dosť starostí, nová štúdia potvrdila, že im hrozí ďalší možný zdravotný problém. Konkrétne ide o expanziu tkaniva v hornej časti mozgu. Zatiaľ nie je vôbec jasné, aké presne môže mať následky. Je však ťažké si predstaviť, že ide o niečo, nad čím by budúci kolonisti Mesiaca alebo Marsu mohli jednoducho mávnuť rukou.

Zdroj: Futurism