Anthony Mancinelli začal svoju profesiu vykonávať v roku 1922 vo veku 11 rokov a naďalej pokračuje vo vyrábaní účesov na plný úväzok.

New York Times nedávno predstavil v rozsiahlom článku Mr. Mancinelliho, žijúceho a pracujúceho neďaleko New Yorku. V roku 1919 mal osem rokov, keď s rodičmi emigroval do Spojených štátov. O tri roky neskôr začal pracovať ako holič. Rovnakej profesii sa venuje celých 96 rokov.

„Ľudia sú šokovaní, keď sa dozvedia jeho vek,“ tvrdí Jane Dinezza, majiteľka salónu. „Nikdy nebol práceneschopný. Mám mladších zamestnancov, ktorí neprídu, ak ich bolí chrbát, ale on sa nezastaví.“

Ostrihá viac zákazníkov ako 20-roční. Tí len stláčajú svoje mobilné telefóny, kým on pracuje.

Pozrite si ako 107-ročný holič narába s nožnicami. 

Keď sa ho pýtali na tajomstvo dlhovekosti, povedal, že nikdy nefajčil a nikdy veľa nepil. Je tiež pravda, že veľa necvičil a jedáva "len tenké špagety, preto nepribral." Mr. Mancinelli má ešte všetky zuby, neberie žiadne lieky, nepotrebuje okuliare a pri práci s nožnicami má stále pevnú ruku.

„K lekárovi chodím len preto, že mi to kážu ostatní. Ani samotný doktor nerozumie tomu, ako je to možné,“ tvrdí 107-ročný muž. „Hovorím mu, že nemám žiadne bolesti, nič ma nebolí.“

Do dôchodku sa nechystá, pretože práca ho stále napĺňa, hlavne odkedy mu pred 14 rokmi umrela manželka. Každý deň pred prácou navštívi Carmellin hrob.  

Zdroj: NY Times

​Jeho 81-ročný syn tvrdí, že otec je úplne sebestačný, nakupuje, varí, chodí do práce autom a sám si kosí trávnik pred domom. Má klientov, ktorí ku nemu chodia už 50 rokov a strihal ich už viac ako stokrát.

„Mám klienta, ktorému som strihal otca, starého otca, aj praotca – to sú štyri generácie,“ chváli sa Mr. Mancinelli, ktorý má šesť pravnukov.

V holičstve začal pracovať ako jedenásťročný, v dvanástich už strihal vlasy a prestal chodiť do školy, aby mohol pracovať. V tej dobe stálo strihanie 25 centov, dnes vás ostrihá za 19 dolárov.
Zdroj: NY Times

​Starý pán slúžil v druhej svetovej vojne a pravidelne chodí do sprievodov Memorial Day. Rád navštevuje miestny podnik vojnových veteránov, kde si občas dopraje koktail Whisky Sour.

Na jeho narodeniny holičstvo zatvoria, aby mu usporiadali malú oslavu. Jedlá platí miestny supermarket. Keďže sa o ňom píše dosť často, chodia ku nemu zákazníci z rôznych kútov sveta, niekedy aj celebrity. Pred desiatimi rokmi kvôli nemu do New Windsoru vzdialeného od New Yorku hodinu cesty autom, pricestoval aj hollywoodsky herec Ben Gazzara.

Zdroj: NY Times

​Majiteľka salónu prijala vyše storočného holiča pred pár rokmi. Zo začiatku ho nechcela pre jeho vek zamestnať, ale potom ju Anthony presvedčil. V predchádzajúcom zamestnaní ho chceli kolegovia pri príležitosti jeho stých narodenín vziať do striptízového baru, čo Mancinelli rázne odmietol.

„O tom nemôže byť ani reči!“ vyhlásil. „Čo sa ma chystáte zabiť?!“
Zdroj: NY Times