Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
3 dobré rady, ktorými pri cvičení zo seba vyťažíte maximum
Zdielať na

3 dobré rady, ktorými pri cvičení zo seba vyťažíte maximum

Zdroj: Anastase Maragos/Unsplash

Sú dni, keď je vaše odhodlanie poriadne na sebe zapracovať zbytočné. Nedarí sa vám a nedokážete zo seba vyťažiť maximum. Dáme vám tri dobré rady, ktoré je dobré dodržiavať, aby ste vynaloženú energiu využili čo najviac.

Ak chcete zo seba dostať maximum, je dôležité na to pripraviť aj váš organizmus:

  1. Jedzte poriadne!

S prázdnym žalúdkom je cvičenie oveľa ťažšie. Nečudujte sa, ak do posilňovne prídete demotivovaný a bez nálady. A už vôbec nie tomu, že budete bezvládny, keďže váš organizmus potrebuje palivo.

Odborníci odporúčajú poobedňajšie cvičenie preto, že cez deň nazbierate dostatočné množstvo energie. Dbajte aj na to, že posledné jedlo by malo byť 1-1,5 hodiny pred cvičením. Samozrejme, v závislosti od toho, čo jete.

  1. Pite dostatočné množstvo tekutín!

Faktom je, že výdaj tekutín je u športovcov vyšší ako príjem, čiže u nich môže nastať dehydratácia, ktorá:

  • kazí výkon
  • znižuje úsilie
  • zvyšuje riziko zranenia
  • spôsobuje bolesti hlavy, únavu a svalové kŕče
  • má negatívny vplyv na koncentráciu

Vaše svaly tvorí zo 73 percent voda, ak teda budete piť dostatočné množstvo tekutín, váš výživový systém sa zlepší. V prípade nízkeho príjmu tekutín zaťažujete svoj vylučovací systém, čo znamená, že toxíny, ktoré vznikajú počas tráviaceho procesu, nemôžu opustiť vaše telo.

  1. Odpočívajte primerane!

Je to rovnako dôležitá súčasť cvičenia. Odpočinok umožňuje regeneráciu vašich svalov a ich nárast. Je dôležité vedieť, že kvalita spánku je rovnako dôležitá ako jeho množstvo spánku. Priemerný spánok dospelých (!) je 6 až 9 hodín, ale nie je problém ani, ak spíte 10 hodín.

Súvisiace články