Pravidelne a cieľavedome dvíhate činky, ale stále sa na vašej hrudi a ramenách nenapína tričko tak, ako by ste chceli? Možno, že nie je problém s cvičením.

Za slabým nárastom svalovej hmoty môžu byť rôzne problémy.

Pijete málo tekutín

Voda hrá vo fungovaní nášho tela veľmi dôležitú úlohu: reguluje krvný tlak, rozpúšťa a dodáva živiny a vlákniny, zabezpečuje krvný obeh, správne zloženie krvi, vnútornú teplotu tela a pomáha pracovať kĺbom. Pri normálnych poveternostných podmienkach je pre náš organizmus nevyhnutných 2,5- 3 litrov tekutín - toľko naše telo aj stráca denne, ale ak sa pravidelne hýbete, môžete pokojne tento objem zvýšiť na 4-5 litrov.

Nestravujete sa správne

Tvarovanie vášho tela závisí od pohybu len z 30 percent, zvyšných 70 percent zabezpečuje strava. Keďže (pravidelne) cvičíte, váš organizmus sa opotrebováva. Využíva v priemere viac energie a elektrolyty (minerály a stopové prvky) sa z vášho tela rýchlejšie vylučujú, kým vaše svaly a kĺby sú vystavené vyššej záťaži ako obvykle a musíte im venovať veľkú pozornosť.

Dôležitá je pestrá, ale najmä zdravá výživa. Odporúča sa 4-5 denných jedál, z ktorých tri by mali byť hlavným jedlom. Musíte to dodržiavať a najlepšie je jesť vždy v rovnakom čase, inak to nemá význam. A čo by ste mali jesť? Bielkoviny (vajcia, mäso, mliečne výrobky, kvalitný proteínový prášok), uhľohydráty (proso, ryža, celozrnný chlieb), veľa zeleniny, zdravé tuky a, samozrejme, ovocie.

Nedostatok spánku

Oddych je prinajmenšom rovnako dôležitá súčasť tréningu ako samotné cvičenie a výživa. Práve počas neho sa v tele odohráva množstvo procesov, ktoré ovplyvňujú fungovanie vášho tela, napríklad regenerácia a nárast svalovej hmoty. Kvalita spánku je ale rovnako dôležitá ako jeho množstvo. Priemerný spánok pre dospelých (!) by mal byť od 6 do 9 hodín.

Týmto spôsobom môžete spaľovanie tuku zefektívniť na maximum

Ak ste sa práve rozhodli, že od septembra začnete bojovať so svojím starostlivo pestovaným pivným bruchom, dávajte dobrý pozor. Týmto spôsobom môžete svoje cvičenie zefektívniť najlepšie.