Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
TENTO kmeň sa ešte nikdy nestretol s civilizáciou: Neuveríte, ako dnes žije
Zdielať na
Chill

TENTO kmeň sa ešte nikdy nestretol s civilizáciou: Neuveríte, ako dnes žije

Zdroj: Shutterstock

Nikdy sa nestretli s civilizáciou a dodnes žijú tak, ako ich predkovia. Drón zachytil domorodý kmeň hlboko v Amazonskom pralese, ktorý doteraz nemal žiadny kontakt s vonkajším svetom. Pokiaľ budú mať šťastie, tak to tak aj zostane.

Video urobila brazílska vládna agentúra FUNAI, ktorá sa zaoberá ochranou izolovaných kmeňov a domorodcov v Amazonskom pralese. Agentúrni pracovníci sa vydali peši hlboko do rezervácie Vale do Javari, ktoré sa rozkladá pri hraniciach s Kolumbiou a Peru. Po asi 300-kilometrovom treku sa ale ich snaha vyplatila.

Hlboko v džungli narazili na 16 domorodcov, ktorí nikdy neprišli do kontaktu s vonkajším svetom a stále žijú tak, ako po storočia ich predkovia. Experti v okolí našli i jej nástroje a ďalšie pomôcky. Potom absolvovali nad oblasťou celkovo päť preletov dronom, vďaka čomu neohrozili seba ani domorodcov a ich doterajší životný štýl.

"Rešpektujeme ich izoláciu a budeme ju ctiť až dodňa, kedy sa oni sami rozhodnú nás kontaktovať, alebo v extrémnom prípade, kedy ich budeme musieť kontaktovať,"

- prezradil prezident agentúry Wallace Bastos.

Rezervácia Vale do Javar je rozlohou o trochu väčšia než Rakúsko a obývajú asi tritisíc domorodcov. V oblasti ale žiaľ operuje čím ďalej viac nelegálnych pytliakov, ktorí tu lovia do pascí exotické zvieratá. Pracovníci FUNAI narazili hneď na niekoľko ich pascí a vyslobodili z nich mnoho zvierat.

Podľa agentúry FUNAI žije v brazílskej Amazónii až 113 nekontaktovaných kmeňov, zatiaľ ich objavili ale len 27. Ďalšie podobné kmene sú potom v Amazonskom pralese v Kolumbii a Peru. Podľa expertov si domorodci uvedomujú, že v ich okolí sa nachádzajú mestá a farmy, ale civilizácii sa vyhýbajú zámerne pre traumatické skúsenosti z minulosti. Styky s vonkajším svetom pre nich totiž často končí smrťou, buď v dôsledku epidémie, alebo krvavých masakier. Napríklad nelegálni zlatokopi povraždili asi desať domorodcov z izolovaného kmeňa.

Súvisiace články