Máte radi vodu? Teraz vám predstavíme typ vodného športu, ktorý si ihneď zamilujete. A to rovnako doma ako na letnej dovolenke v zahraničí.

Stand up paddle surfing, čiže pádlovanie postojačky dobylo v posledných rokoch všetky kúty sveta. Od deväťdesiatych rokov až podnes, sa kanoistika považuje za najrýchlejšie sa rozvíjajúci vodný šport na svete a napriek tomu, že je ťažké presne posúdiť popularitu podobných športov, o veslovaní postojačky mnohí hovoria len v superlatívoch. Poďme sa teda pozrieť bližšie na nový hit vodných športov.

Čo je Stand up paddle surf?

Ako väčšina ostatných vodných športov s pádlom, aj veslovanie postojačky pochádza z Havaja. Jeho pôvodný názov je Hoe he’e nalu a je to starodávny spôsob plavby v kanoe, ktorý sa spopularizoval len nedávno. Za tento boom vďačíme hlavne inštruktorom vodných športov a fotografom, ktorý chceli okolitú vodnú hladinu vidieť z väčšej výšky. Na veslovanie postojačky nepotrebujete nič iné ako dosku a dlhé pádlo.

V podstate hovoríme o skĺbení klasickej kanoistiky a surfovania. Asi najviac ho spopularizoval surfer Laird Hamilton, ktorý si počas naháňania vĺn pomáhal veslom.

Všestrannosť športu dokazuje skutočnosť, že od profesionálnych surferov až po rekreačných kanoistov, si vie výbavu zabezpečiť každý.

Zdroj: Flickr

​Medzinárodné názvy

Veslovanie postojačky má v angličtine skratku SUP (stand up paddleboarding), ale na internete nájdete množstvo ďalších označení ako „stand up paddling”, či „stand up paddle surfing“.

Zdroj: Flickr

​Ako začať?

Rovnako ako mnohé iné športy, aj veslá a doska na SUP sa môžu od seba líšiť, či už veľkosťou, tvarom, materiálom a tiež cenou.

Pre ten najlepší zážitok sa začiatočníkom neodporúča kupovať tú najlacnejšiu výbavu. Samozrejme, nie je potrebná ani tá plne profesionálna. Stojí za to si preveriť, aká je ponuka pre začiatočníkov a porovnať ceny.

Protip: Ak ste práve začali premýšľať o vyskúšaní SUP, smelo do toho, ale výbavu si zatiaľ nekupujte. Nájdite miesta, kde si môžete zariadenie prenajať alebo požiadať o pomoc inštruktora, aby vám ukázal základy. Ak to sklame vaše očakávania, vždy zaplatíte len cenu lekcií a nie celú výbavu. Nebojte sa ani kupovania použitej výbavy.

A teraz si už pozrite nasledujúce video, ktoré vám priblíži techniky SUP.