Horská dráha je niečo ako výkladná skriňa každého zábavného parku. Môže mať skvelé hamburgery, príjemný personál, naleštené kolotoče, ale pokiaľ nemá poriadnu horskú dráhu, tak to tak nejako nie je ono. A my sa pozrieme na to, ktoré horské dráhy na svete sú tie TOP.

Najvyššia: Kingda Ka

Prvenstvo v maximálnej výške drží Kingda Ka v americkom New Jersey. Tá je v podstate aj veľmi jednoduchá a krátka, napätie z jazdy je tu skoncentrované a zhustené do pár sekúnd a dĺžky 950 metrov. Najprv vám tep zdvihne napätie a pohľad na vysoký oblúk, ktorý sa pred vami týči. V hlave pri tom pohľade začnete premýšľať o tom, či to bol skutočne tak skvelý nápad, skúsiť túto šialenosť. Potom, príde moment, kedy vás hydraulický katapult vtisne do sedačky a ukáže vám, ako vyzerá zrýchlenie z 0 na 206 kilometrov za hodinu behom 3,5 sekundy.

Mimochodom, je dosť pravdepodobné, že je to najvyššie zrýchlenie, akému kedy bolo vaše telo vystavené. Potom, čo vám začne vietor svišťať okolo uší a opadne počiatočný šok, príde ďalší problém. Ten obrovský oblúk, na ktorý vláčik vyšiel, sa začne približovať naozaj dramaticky. Než vám dôjde, že obed ste možno mali dnes radšej vynechať, nekontrolovateľne kričíte od strachu, pretože mierite priamo proti nebu a nemáte absolútne žiadnu šancu s tým nič urobiť. Na sekundu sa dostaví úľava, ale potom vám opäť čelo orosí pot, pretože ľahké spomalenie na vrchole oblúka vysokého 139 metrov, je predzvesť skutočného pekla, ktoré váš mozog a vlastne celé vaše telo prežíva, keď padáte šialenou rýchlosťou zase dole. A potom, než sa spamätáte, je čas vystupovať a nenápadne skontrolovať prípadné škody na spodnej bielizni.

Najrýchlejšia: Formula Rossa

V Abú Zabí sa nachádza horská dráha inšpirovaná formulou 1. Jej meno je Formula Rossa, čo v preklade znamená červená formula a každému asi dôjde, že to odkazuje na monoposty stajne Ferrari. Po štarte celého vláčiku hydraulický katapult nadelí rýchlosť 240 kilometrov za hodinu počas piatich sekúnd. To je mimochodom podobná rýchlosť, akú majú stíhačky pri štartoch z lietadlových lodí. Potom vás čaká na dráhe dlhej 2200 metrov niekoľko prudkých zákrut, v ktorých si vyskúšate preťaženie až 4,8 gramov! Kvôli vysokej rýchlosti musíte mať celý čas nasadené špeciálne ochranné okuliare. On totiž náraz aj len malej mušky by v takej rýchlosti mohol byť doslova o oči.

Najdlhšia: Steel Dragon 2000

Ak si veríte, že sa nepodelíte o obsah žalúdka za prvou zákrutou, môžete skúsiť aj nejakú z dlhších dráh. Napríklad hneď tú, ktorá v celkovej dĺžke vedie. Nachádza sa v Japonsku a volá sa Steel Dragon 2000. Na rozdiel od predošlých dvoch vás pekne pomaličky vytiahne reťaz na prvý vrchol, odkiaľ sa potom spustíte a zvyšok dráhy prejdete na zotrvačnosti. Ak vám to znie ako nuda, tak ste na omyle.

Hneď prvý zostup preverí vaše hlasivky a hneď za ním nasleduje druhý, po ktorom je pre zmenu rýchla, klopená zákruta. Tá vás privedie do slučky, v ktorej sa priblížite k zemi natoľko, že budete mať pocit, že keď natiahnete ruku, tak by ste sa mohli dotknúť starostlivo upraveného japonského trávnika. Potom nasleduje prelet cez podpery, ktoré klamú telom, ale nebojte sa, hlavu si o ne nerozbijete. Na záver ešte pár hojdákov, dva tunely a môžete vystupovať. Gratulujeme, absolvovali ste jazdu na najdlhšej horkej dráhe na svete. Pokiaľ to chcete vedieť presne, tak to bolo 2479 metrov adrenalínu a maximálna rýchlosť bola 153 kilometrov za hodinu.

Spoznajte krásy Buenos Aires pomocou bláznivého parkouru

Krásy argentínskeho hlavného mesta z trochu nezvyčajného uhla.

Zdroj: CNC