Fajčenie elektronických cigariet je všeobecne považované za menej škodlivé než fajčenie klasických tabakových výrobkov. Môže ale pomôcť skoncovať so závislosťou na nikotíne? LifeHacker priniesol na túto tému výsledky aktuálnej štúdie.

​Základná otázka znie: čo očakávajú fajčiari od elektronických cigariet? Pokiaľ to, že nebudú vdychovať decht a ďalšie produkty, ktoré vzniknú spaľovaním tabaku, potom budú ich očakávania splnené. Otázkou ale stále zostáva, čo presne je obsahom vdychovaného aerosolu - podľa predošlých výskumov to môžu byť aj toxické ťažké kovy.

Ešte viac nikotínu

Ak fajčiar očakáva, že mu elektronická cigareta pomôže s odvykaním závislosti na nikotínu, možno bude sklamaný. Štúdia totiž ukazuje, že fajčiari elektronických cigariet majú síce väčšiu tendenciu prestať s fajčením než konzumenti tých tradičných, ale v konečnom výsledku sú obe skupiny v boji so zlozvykom zhruba rovnako (ne)úspešné.

Ešte horšie výsledky dosahujú celkom logicky fajčiari, ktorí podľa situácie (prípadne podľa chuti) kombinujú elektronickú a tradičnú cigaretu. U tých je pravdepodobnosť úspešného skoncovania so závislosti výrazne menšia než u konzumentov tabakových cigariet.

Zhruba 30 percent ľudí na začiatku prieskumu uviedlo, že kombinujú oba spôsoby prijímania nikotínu. O rok neskôr 90 percent z nich uviedlo, že stále fajčí, väčšina navyše ani neznížila množstvo vyfajčených cigariet, čím fakticky zvýšili množstvo prijímaného nikotínu. V prípade užívateľov klasických cigariet sa úspešným ukončením závislosti chváli po roku dvojnásobný počet respondentov.

Zdroj: Profimedia

​​Uspokojí už aj náročných fajčiarov

Autori štúdie dúfali, že sa im podarí priniesť jednoznačné odpovede na otázky - napríklad či aróma e-liquidu ovplyvňuje pravdepodobnosť úspešnosti pri odvykaní. Nakoniec ale pripúšťajú, že výsledky môžu byť nedostatočné pre vykonanie adekvátnych porovnaní. Inými slovami: nebolo dosť ľudí na to, aby odpovedali na všetky otázky s relevantným výsledkom.

Štúdia čerpala z dvoch prieskumov urobených v rokoch 2015 a 2016 na starostlivo vybranej reprezentatívnej vzorke fajčiarov. Celkovo 858 respondentov odpovedalo na otázky koľko vyfajčí cigariet, či fajčia elektronické a z akých dôvodov, predovšetkým či za týmto rozhodnutím stála snaha skoncovať s nikotínom.

Fajčiari sú primárne závislí na nikotíne, a ten im môžu dodávať nielen klasické a elektronické cigarety, ale napríklad aj nikotínové náplaste alebo žuvačky. Podstata prevažujúceho neúspechu náplastí a žuvačiek tkvie v tom, že závislosť nie ej viazaná len na účinnú látku, ale aj na ďalšie faktory, ku ktorým patrí napríklad manipulácia s cigaretou.

Elektronické cigarety v ich začiatkoch veľa fajčiarov vyskúšalo a následne odložilo. Mnoho produktov totiž nebola schopná dodávať nikotín v dávke, ktorú organizmus vyžadoval. Dnes sú tieto produkty oveľa ďalej a môžu uspokojiť aj najnáročnejších fajčiarov.

Môže pomôcť, ale zázrak sa nekoná

Podľa správy National Academies zo začiatku tohto roka môže elektronické fajčenie pomôcť skoncovať so závislosťou. Na druhej strane je ale obľúbené aj u ľudí, ktorí sami o sebe prestať nechcú.

Vedci plánujú pokračovať v štúdiu toho, ako vnímanie fajčenia a e-cigariet ovplyvňuje rozhodnutie fajčiarov a spôsob užívania elektronických cigariet, rovnako ako to, ako fajčiari reagujú na novšie typy e-cigariet. Už na základe súčasných štúdií je ale isté, že e-cigarety zatiaľ žiadny radikálny posun v odvykaní od fajčenia nespôsobili.

Prestať fajčiť: Najlepšie novoročné predsavzatie

Dali ste si novoročné predsavzatie, že raz a navždy skoncujete s fajčením? Prvý krok máte úspešne za sebou.

Zdroj: CNC