V júni oslávil majster sveta ťažkej váhy 54 rokov. Pri tej príležitosti si trochu priblížime jeho životný príbeh.

​Detstvo Mikea Tysona bolo pekne búrlivé. Nechýbali v ňom krádeže, vlámania a množstvo výtržností. Viackrát uviedol, že je zázrak, že ho vôbec prežil bez úhony. Väčšina jeho priateľov totiž skončila buď vo väzení alebo na cintoríne.

Našťastie sa stretol s boxerským trénerom Cus D'Amatom, ktorý v ňom videl obrovský potenciál ešte pred jeho prvými amatérskymi zápasmi. Ujal sa ho, vychovával so svojou manželkou, trénoval a neustále sa Tysonovi pokúšal vštiepiť, že jedného dňa bude kráľom ťažkej váhy a najmladším šampiónom. To sa aj stalo, aj keď D’Amato sa toho už nedožil a s jeho smrťou odišiel aj mladý Tyson.

Zarábal stovky miliónov dolárov, mal množstvo policajných deliktov, skončil dokonca vo väzení. Jeho život ovládli agresivita, sex, drogy a alkohol. Napriek tomu, že zarobil milióny, mal vo svojom živote chvíle, keď ledva prežil. Nie je teda nudným tuctovým chlapíkom, aj preto sme si pre vás pripravili päť zaujímavých príbehov z jeho života.

Mladý Tyson a Cus D`Amato Mladý Tyson a Cus D`Amato Zdroj: Wikimedia

​Naozaj mal tigra

Scéna filmu Vo štvorici po opici nie je vymyslená. Mike Tyson mal skutočne tigre aj levov. Tigre mal ale radšej a jeho miláčikom bol tigrica menom Kenya, ktorú brával všade so sebou. Mesačne ho vyšla na tisícky dolárov. Údajne spolu skvele vychádzali, ale Tyson vo svojej knihe uviedol, že raz niekoho uhryzla, tak sa jej musel vzdať.

Kenya a Tyson Kenya a Tyson Zdroj: Twitter

​Päť rokov bez sexu

Toto by bola skvelá story každého chlapa, tým viac u Tysona, ktorý mal obrovské množstvo žien. Od roku 1981 do 1986 ale absolútne nežil sexuálnym životom. Bol úplne posadnutý myšlienkou, že bude najslávnejším boxerom ťažkej váhy. Fascinovali ho starí šampióni, študoval ich a pritom pravidelne trénoval. Ženami sa vôbec nezaoberal, mal z nich strach a ako uviedol, bol skôr utiahnutý typ. Z hľadiska jeho športovej kariéry malo toto obdobie bez sexu na neho pozitívny vplyv, veď ako dvadsaťročný sa stal majstrom sveta v ťažkej váhe a v ringu dosahoval v tomto období fantastické výsledky. Samozrejme, nie len preto, že nemal sex, ale preto, že v tom období ešte neprepadol kokaínu.

Viackrát boxoval nadrogovaný

Možno si naivne myslíte, že profesionálny boxer ťažkej váhy žije úplne pre šport. Na minútu presne má vypočítaný celý deň, veľa spí, zdravo sa stravuje a podobne. Mike Tyson nebol ten typ. Roky bral kokaín v takej miere, že aj Maradona mu mohol závidieť, medzitým bol závislý na alkohole a sexe. Po prepustení z väznice už nebol tým, kým predtým, ale stále mal veľké zápasy, s ktorými zarábal stovky miliónov dolárov. Viackrát neprešiel cez drogové testy a uviedol, že mal zápasy, ktoré si ani nepamätá.

S Andrew Golotom v roku 2000. Tyson zápas vyhral, ale neskôr u neho test preukázal prítomnosť marihuany. S Andrew Golotom v roku 2000. Tyson zápas vyhral, ale neskôr u neho test preukázal prítomnosť marihuany. Zdroj: Twitter

​Takmer prizabil mladého Brada Pitta

Tento príbeh pochádza z dôb, keď bol na vrchole, ale už vôbec nemal pod kontrolou vlastný život. So svojou vtedajšou manželkou Robin Givens sa práve rozvádzal, ale niekedy ju navštívil. Vtedy práve nebola doma, ale za krátko sa prirútilo Bentley, ktoré jej Mike daroval a v ňom sedela Robin s mladučkým Bradom Pittom, ktorý bol v tej dobe úplne neznámy dobre vyzerajúci mladík. Samozrejme, Brad mal obrovský strach, začal sa vyhovárať, ale mal šťastie, pretože Tyson nakoniec odišiel. Tomu sa naozaj povie z pekla šťastie, pretože Iron Mike nemal s pouličnými bitkami najmenší problém. A nemusíte byť odborník v boxe na to, aby ste si vedeli tipnúť víťaza zápasu Tyson–Pitt.

Bojoval s depresiou. Dnes už má pokojnejší život

V strede rokov 2000 sa stiahol do úzadia, jeho život bol v troskách, celý sa rozpadol a prišiel o všetky peniaze. Podstúpil niekoľko neúspešných odvykacích kúr a vo svojej knihe otvorene napísal, že bol alkoholik, závislý na drogách, ktorý sa nestaral o svoje deti a upadal čoraz hlbšie. V tej dobe stretol svoju súčasnú manželku Kiki, ktorá mu veľmi pomohla pri prekonaní jeho depresie a iných problémov. Síce neskoro, ale dokázal prestať a zahral si aj v niekoľkých filmoch. Dnes sa pokúša byť starostlivým otcom.

Okrem týchto príbehov je nutné uviesť, že Mike Tyson bol na vrchole svojej kariéry v ringu neprekonateľný. Vo svojej vrcholovej forme ho nik nedokázal prekonať v sile, agresivite ani rýchlosti. Bol fenomenálny. Je večná smola, že jeho súkromný život už nebol natoľko šťastný. Napriek všetkým škandálom, sa stále považuje za jedného z najviac dominantných boxerov všetkých čias a to aj napriek tomu, že na výslní bol len zopár rokov.

Jeho najznámejšie knock-outy:

Jack Nicholson: Pod neznesiteľnou povahou ukrýva romantickú dušu

Jedna z najväčších hereckých legiend Hollywoodu. Škandalózna, pôžitkárska, vlastnými pravidlami sa riadiaca a mnohých rozčuľujúca herecká ikona... Má pravdepodobne najhoršiu povesť, najprestížnejšiu, niekoľko miliónov dolárov stojacu zbierku moderných obrazov a najprenikavejší diabolský pohľad. Žije, hrá a miluje v začarovanom kruhu kokaínu, marihuany a alkoholu.