Havajská sopka Kilauea opäť desí obyvateľov ostrova Big Island. Jej erupcie v uplynulých týždňoch spôsobili veľké materiálne škody a vyžiadali si evakuáciu niekoľkých stoviek ľudí. Vďaka besneniu vulkánu tam ale doslova "pršia" drahé kamene - konkrétne olivíny, známe tiež aj ako peridoty.

Ide o pomerne vzácnu udalosť, ktorá zaujala geológov z celého sveta. Zdá sa, že pri erupciách magma s obsahom kremíku prýšti vysoko do vzduchu, kde z neho procesom kryštalizácie rýchlo vznikajú olivíny. Tie následne dopadajú na zem.

Ako je zrejmé z fotografií zverejňovaných na sociálnych sieťach, v oblastiach zasiahnutých lávovými prúdmi už našli mnoho peridotov rôznych veľkostí.

"Príroda je naozaj úžasná,"

komentovala to jedna užívateľka Twittru.

Olivíny sú relatívne lacné, takže na ich zbieraní nikto veľmi nezbohatne. To ale nič nemení na tom, že vybrúsené vyzerajú nádherne - predovšetkým tie sýto zelené.

Kilauea je vysoká 1247 metrov a niektorí ju považujú za vôbec najaktívnejšiu sopku sveta. Podľa dostupných informácii od roku 1983 nepretržite chŕli lávu, v dôsledku čoho sa Big Island neustále zväčšuje.

Zdroj: CNC