Máte pocit, že v každej reklame na wellness sú len ženy? Myslíte si, že sauny, parné kúpele či masáže sú viac ženskou záležitosťou než relaxom vhodným pre muža? Vedzte, že to nie je pravda a pobyt vo wellness si užijete minimálne rovnako ako ženy a za takúto formu oddychu sa vám vaše telo určite poďakuje.

>Nie je lepší pocit než dopriať svojmu telu poriadnu fyzickú aktivitu a po nej príjemný oddych a regeneráciu. Či už si radi dáte do tela vo fitku, chodievate behať, bicyklovať alebo na náročnejšie túry, wellness v podobe sauny vám po tomto druhu aktivity rozhodne prospeje. Sauna má totiž relaxačný účinok, zlepšuje imunitu aj termoreguláciu.

Pozitívne účinky wellness na rast svalov

Pravidelné saunovanie napríklad vo fínskej saune s teplotou 100 °C vám dokáže zlepšiť kondíciu. Saunovanie pozitívne vplýva aj na rast svalovej hmoty a regeneráciu svalov po posilňovaní či fyzickej aktivite. Sauna vám pomôže aj pri svalovici. Ak si dáte poriadne do tela, bolesť svalov vás po saune oveľa rýchlejšie prejde.

Zdroj: inzercia

​Ak patríte k tým, ktorých cvičenie a pohyb bolí, saunu môžete vnímať ako náhradu času vo fitku. Sauna vám zvýši tep a zahreje telo podobne ako beh či stepper. Pravidelné saunovanie zároveň pomáha znižovať riziko infarktu a srdcovo-cievnych ochorení. Prudkým zahrievaním a následným schladením sa rozťahujú a sťahujú cievy, čo vplýva na ich pružnosť.

Za viac ženskú záležitosť sa považuje aj joga. Ak potrebujete svojmu telu dopriať relax, no nechcete byť jediným mužom v skupine žien cvičiacich jogu, zájdite do sauny, ktorá má podobné účinky na telo aj psychiku ako joga. Okrem toho pôsobí na produkciu hormónu šťastia - endorfínu, a preto sa budete po saunovaní cítiť podobne ako po hodine na bicykli.

Saunovanie nespôsobuje neplodnosť

Možno ste niekde čítali, že pravidelný pobyt v saune spôsobuje u mužov neplodnosť. Pravda je taká, že pre tvorbu spermií je oveľa väčším rizikom horúci kúpeľ než 20 minút v suchom horúcom vzduchu, a to preto, že voda vedie teplo oveľa intenzívnejšie ako vzduch. Ak dodržiavate správne zásady saunovania, teda najviac 15 minút v saune a následné prudké schladenie, o svoju plodnosť sa rozhodne báť nemusíte.

Ak si zo zdravotných dôvodov nemôžete dopriať horúci suchý vzduch fínskej sauny, vyskúšajte parnú saunu s teplotou od 45 do 50°C a stopercentnou vlhkosťou vzduchu. Vďaka horúcej pare sa z vášho tela vylučujú toxíny, baktérie, ťažké kovy a nečistoty a vaša pokožka aj telo sa výborne prečistia.

Slaná voda vylieči kožu, masáž uvoľní svaly

Na odbúranie stresu, pocitov únavy, ale aj liečbu ekzémov vám pomôže slaná voda z Mŕtveho mora. Nemusíte za ňou cestovať do Izraela, máme ju aj na Slovensku. V rezorte Gothal na Liptove nájdete wellness komplex, ktorého súčasťou je aj tzv. Floating, bazén so slanou vodou, v ktorom zažijete úžasný nadnášajúci efekt. Beztiažový stav počas odporúčaných 15 až 30 minút v bazéne pomôže zrelaxovať telo aj myseľ a zloženie vody blahodarne zapôsobí na vašu pokožku.

Zdroj: inzercia

​Osvedčeným spôsobom, ako dopriať svojmu telu aj mysli oddych je masáž. Dnes je na výber množstvo druhov masáží – klasická, športová, relaxačná, reflexná masáž chodidiel, masáž lávovými kameňmi, bankovanie, medová masáž či rašelinový obklad. Každý človek by mal vedieť, čo si jeho telo pýta. Ak túžite úplne vypnúť, zabudnúť na stres a odstrániť svalové napätie, ideálna je relaxačná masáž či masáž lávovými kameňmi.

Sedavé zamestnania a stuhnuté svalstvo si pýta masáž sklenenými bankami, ktorá uvoľní stvrdnuté svaly, ich zápaly, ale pomáha aj pri reumatických stavoch a posilňuje bunky kože, podkožného tkaniva aj obalu svalov. Relax svalom a posilnenie imunitného systému zas prináša rašelinový obklad.

Ak sa rozhodnete pre akýkoľvek typ wellness, ideálne je kombinovať ho s fyzickou aktivitou na čerstvom vzduchu. Ak si chcete oddýchnuť v saune, pri parnom kúpeli či na masáži, prečítajte si základné informácie o procedúrach a presvedčte sa, či sú pre vás naozaj vhodné. Ak trpíte zdravotnými problémami, radšej sa vopred poraďte so svojim lekárom. Určite však nájdete príjemný oddych, ktorý pomôže vášmu unavenému telu a zamestnanej mysli.