Nie je tajomstvom, že v čínskych horách sa buddhistickí mnísi učia bojovému umeniu. Aký je ale skutočný príbeh ich prastarého kláštora?

História kláštora Šaolin siaha viac než 2500 rokov do minulosti. V 5. storočí pred naším letopočtom ho nechal postaviť cisár Siao Wen na úpätí hory Sung-šan asi 150 kilometrov na juhozápad od Pekingu. Mal slúžiť indickému mníchovi Pa-tchuovi, ktorý prišiel do Číny šíriť učenie buddhizmu a stal sa jeho prvým opátom.

Kung-fu: Z Indie do Číny

Krátko po jeho založení navštívil kláštor ďalší indický mních menom Bódhidharma - vedľa samotného Buddhu možno najväčšia osobnosť celého buddhizmu, pretože práve on ho rozšíril v Číne a v Japonsku. Legenda hovorí, že v kláštore Šaolin strávil Bódhidharma deväť rokov, počas ktorých meditoval a učil mníchov svojim schopnostiam. Medzi ne patrilo aj bojové umenie, ktoré sa naučil od indickej kasty bojovníkov. Mnísi tak začali nielen meditovať, ale aj trénovať. Ich ideálom sa stalo prepojenie sily tela a ducha a z indického cvičenia si časom vytvorili vlastné bojové umenie kung-fu.

Zdroj: Shutterstock

​Pravda a legendy

Kláštor zažil počas svoje existencie obdobie rozkvetu i pádov. Niekoľkokrát bol vypálený, preto neexistujú takme žiadne písomné pamiatky. Legendy o kláštore v horách a mníchoch, ktorí tam cvičia tajomné kung-fu, je preto treba brať s rezervou. Mnoho z nich sú len ľudové povedačky alebo príbehy z dobrodružných knižiek, ktoré zľudovali. Ozajstní historici sa zhodujú, že s tým, čo sa preukazateľne stalo, si legendy často protirečia.

Koniec Šaolinu

Kláštor bol definitívne pochovaný za vlády dynastie Čching. Cisár sa domnieval, že mnísi pripravujú povstanie a nariadil preto kláštor vypáliť. Nikto nevie, ktorý z cisárov to vlastne bol a ani nepozná presný rok. Vieme len, že to bolo v 17. alebo 18. storočí. Namiesto likvidácie šaolinskej tradície bojových umení ale cisár nechtiac prispel k jej rozšíreniu. Jedna z najznámejších legiend totiž hovorí o tom, že z kláštora utiekla pri razii cisárskych vojsk pätica majstrov. Tí potom začali predávať svoje schopnosti po celej Číne.

Zdroj: CNC