Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
TOTO nás čaká? Z utajovaných jadrových testov mrazí aj po rokoch!
Zdielať na
Video

TOTO nás čaká? Z utajovaných jadrových testov mrazí aj po rokoch!

Zdroj: Shutterstock

Americkí vedci začali na svojom kanále na YouTube publikovať videá, ktoré zostávali dlhé roky verejnosti neprístupné. Ide totiž o záznamy jadrových testov z minulého storočia. Ide o viac než stovky videí.

Tím archivárov v spolupráci s programátormi a pod vedením skúseného fyzika Grega Spriggsa digitalizuje rozsiahli filmový archív, ktorý má vzácne dáta uchovať pre ďalšie generácie. Filmy, na ktorých sú cenné záznamy, sa totiž začínajú pomaly ale iste rozpadať.

Jadrové testy prebiehali medzi rokmi 1945 až 1962, behom týchto rokov sa ale asi 10 tisíc filmov úplne znehodnotilo. Od marca minulého roka skupina odborníkov zachránila vyše 4 tisíc záznamov a približne 750 ich už aj uverejnila.

Digitalizované ivdeá sú dôležité nielen z historického hľadiska, ale umožnia tiež skúmať samotný nakrútený materiál. Teda napríklad atmosferické výbuchy, ktoré sú už dnes zakázané. Vedci sa navyše môžu vďaka moderným technológiám dopracovať k presnejším výsledkom. Dáta z polovice minulého storočia sú totiž s ohadom na vtedajšiu techniku veľakrát nepresné.

Jednou zo sérií testov bola aj "operácia Dominic". v roku 1962 prebehlo celkovo asi 30 testov vo veľmi rýchlom slede. Spojené štáty tak reagovali na obnovu testovania V Sovietskom zväze, ktorému skončilo trojročné moratórium.

Ďalšie hrôzostrašné videá nájdete tu.

Súvisiace články