Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Smrť sebaukájaním? Masturbácia sa v minulosti považovala za hriech!
Zdielať na
Life

Smrť sebaukájaním? Masturbácia sa v minulosti považovala za hriech!

Zdroj: James Barr on Unsplash

Bol mladý, pekný a bol pýchou svojej matky. Ale vo veku sedemnástich rokov zomrel chromý a slepý a v hrozných mukách. Keby vedel o nebezpečenstve masturbácie, mohol viesť krásny život.

Takto znelo stručné varovanie mladým Francúzom, uverejnené v knihe Le livre sans titre ("Kniha bez titulu") z roku 1830. V tom čase bola masturbácia moralistami a lekármi považovaná za chorobu, ktorá viedla k predčasnému úmrtiu.

V roku 1716 vydal Dr. Balthazar Bekker brožúru o „ohavnom hriechu“ a „seba znečistení“ s názvom Onania, v ktorej upozorňoval čitateľov, že ak sa ukájajú, budú trpieť poruchami žalúdka a trávenia, stratou chuti do jedla, vracaním, nevoľnosťou a oslabením imunity. To ale nie je všetko. Masturbácia mala podľa autora viesť aj k impotencii, kašľu, paralýze, strate libida, bolestiam chrbta, poruchám zraku a sluchu, celkovému zníženiu telesných síl, bledosti, vredom na tvári, strate pamäti, demencii, záchvatom zúrivosti, epilepsii, horúčkam a nakoniec ku samovražde.

O niekoľko rokov neskôr v Medicínskom slovníku z roku 1745 Dr. Robert James uviedol, že masturbácia je zodpovedná za „najodpornejšie a nevyliečiteľné poruchy".

Ďalšia lekárska kniha L'Onanisme od lekára Samuel-Auguste Tissota tvrdila, že spermia je základnou telesnou tekutinou, ktorej mrhanie pri masturbácii spôsobuje znateľné zníženie sily, pamäti a dokonca rozumu. Ľudia, ktorí jej podľahnú budú mať rozmazané videnie, nervové poruchy, dnu, reumatizmus, oslabené orgány, krv v moči, poruchy chuti do jedla, bolesti hlavy a veľké množstvo ďalších porúch. 

Títo ľudia neboli šialenci. Boli to veľmi významní a vážni vedci, ktorí pracovali vo veku osvietenstva. Nečudo, že ich zdanlivo erudované a vedecké názory skončili vo forme varovného príbehu v knihe Le livre sans titre z 19. storočia.

Knihu objavil Jim Edmondson, ktorý naskenoval jej stránky a umiestnil ich vo svojom blogu. Pozrite si ich v našej galérii.

Súvisiace články