Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Prečo je piatok trinásteho nešťastný? Príčina odhalená!
Zdielať na
Chill

Prečo je piatok trinásteho nešťastný? Príčina odhalená!

Zdroj: Shutterstock

Tento dátum považujú mnohí za nešťastný. Práve v tento deň máte údajne najväčšiu šancu, že sa vám prihodí niečo nepríjemné, preto v sebe niektorí už týždne vopred živia rôzne obavy. Ale prečo? Odkiaľ táto povera pochádza? Pokúsime sa vám to objasniť.

Piatok trinásteho nemá dlhú históriu. Táto povera, tak ako ju poznáme dnes, začala naberať na sile až v 20. storočí. Samozrejme, samotná trinástka a piatok, sa za nešťastné považujú už dlhšie.

Trinástku nájdete vo viacerých starodávnych tradíciách. Starovekí Egypťania a Číňania ju napríklad považovali za šťastné číslo, inde zas prinášalo nešťastie, keďže dvanástka je symbolom dokonalosti a nasleduje hneď po nej. Aj v kresťanstve sa dvanástka považuje za pozitívne číslo, podľa evanjelia mal Ježiš dvanásť učeníkov, ale pri poslednej večeri sedeli spolu trinásti – a ako vieme, neskončilo to happyendom.

Severská mytológia tiež považuje trinástku za nešťastnú. Boh Loki bol trinástym nepozvaným hosťom na večeri vo Valhalle, ktorá nakoniec skončila tragicky. Samotný piatok bol v staroveku a stredoveku dňom popráv a aj Ježiš bol na kríž pribitý v tento deň.

Obavy z piatka trinásteho sú typické pre 20. storočie, najviac v Spojených štátoch. Podľa jedného prieskumu z roku 2003 sa týkajú až 17-21 miliónov ľudí a môžu spôsobiť škody vo výške 800-900 miliónov dolárov. Napriek tomu nevedno, odkiaľ táto povera pochádza. Niektoré zdroje uvádzajú, že v piatok trinásteho, v októbri 1307, kráľ Filip IV. zvaný Pekný, pozatýkal niekoľko stoviek rytierov z Rádu templárov. Iné zdroje zas tvrdia, že po prvýkrát bol tento dátum spomenutý v Rossiniho biografii, vydanej v roku 1869. Nenávidel číslo trinásť a piatok považoval za nešťastný deň. Hádajte, kedy umrel? Áno, v piatok trinásteho.

Skutočne nám v tento deň niečo hrozí?

Na túto otázku neexistuje jednoduchá odpoveď. Podľa jedného holandského prieskumu z roku 2008, sa počas obyčajného piatka prihodí 7 800 nehôd, ak je piatok trinásteho, ich počet sa zmenší na 7 500.

British Medical Journal vo svojom článku z roku 1993 tvrdí pravý opak. Porovnali piatok trinásteho s piatkom šiesteho a výsledkom bolo, že na piatok trinásteho pripadlo o 52 percent viac nehôd. Na jednom sa ale vedci zhodli. Na svedomí to nemá samotný dátum, ale povery s ním spojené.

Veľkou nevýhodou piatka trinásteho je, že neexistuje rok, ktorý by ho nemal. Stretávame sa s ním minimálne raz, najviac trikrát ročne. 

Na záver dva strašidelné príbehy
  • Rakúsky hudobný skladateľ Arnold Schönberg bol veľmi poverčivý. Veril, že trinástka bude mať určite niečo do činenia s jeho smrťou. Vo veku 76 rokov (7+6=13) prepadol panike, keď zistil, že piatok trinásteho bude v júli. Zomrel presne v ten deň, trinásť minút pred polnocou.
  • V auguste roku 2010, 13-ročného chlapca zasiahol v piatok trinásteho blesk. Pritom nebol sám. Spolu s ním bolo na zápase ešte 150 tisíc ďalších ľudí, ale blesk zasiahol iba jeho. Ale mal aj trochu šťastia. Utrpel len ľahké popáleniny a nehodu prežil bez väčšej ujmy.

Súvisiace články