Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Potvrdené: Pre ženy je lepšie podprsenku nenosiť!
Zdielať na
Life

Potvrdené: Pre ženy je lepšie podprsenku nenosiť!

Zdroj: Shutterstock

Francúzska štúdia dokazuje, že ženám, ktoré nosili podprsenku, predtým klesali prsia. Tie ženy, ktoré sa noseniu podprsenky vyhýbali, mali prsia pevnejšie a nie tak ovisnuté.

Ak si myslíte, že podprsenkou zamedzíte gravitáciu, ste na omyle. Naopak. Výskum naznačuje, že nenosenie podprsenky vedie k zvýšenej produkcii kolagénu a tiež k lepšej elasticite. Podľa výsledkov 15-ročnej štúdie vo Francúzsku, podprsenky nie sú pre ženy prínosom a môžu v skutočnosti časom prsníkom skôr škodiť.

"Zo zdravotného hľadiska, fyziologicky a anatomicky nemajú prsia prospech z toho, keď sú zbavené gravitácie," tvrdí Jean-Denis Rouillon, francúzsky profesor na univerzite Franche-Comté v Besancone.

V štúdii v nemocnici univerzity Rouillon uskutočnili štúdiu na prsiach viac ako 300 žien vo veku 18 a 35 rokov, aby zistili, ako podpora poskytovaná podprsenkami postihuje telo v priebehu času. (Treba poznamenať, že štúdia neuvádza veľkosť prsníka.)

Viac svalových tkanív

Celkovo sa zistilo, že ženy, ktoré nevyužili podprsenku, profitovali z dlhodobého hľadiska a vyvinuli viac svalových tkanív, aby prsníkom poskytli prirodzenú podporu. Ako uviedol francúzsky The Local, Rouillon si tiež všimol, že bradavky získali vo vzťahu k ramenám vyšší zdvih na ženách, ktoré podprsenky nenosili. Stiahnutý materiál opotrebovaných podprseniek zabraňuje tomu, aby takéto tkanivo rástlo, čo môže skutočne zrýchliť ovisnutie, tvrdí štúdia.

Capucine Vercellotti, ktorá sa podieľala na výskume, zistila, že sa jej bez podprsenky dýcha ľahšie.

"Spočiatku som sa trochu zdráhala behať bez podprsenky, ale začala som a po piatich minútach som nemala žiadne problémy," povedala Vercellotti, podľa agentúry France-Presse.

Určite ale nie je potrebné, aby vaše partnerky svoje podprsenky odhodili. Napriek zisteniam, Rouillon tvrdí, že by bolo nebezpečné, ak by sa všetky ženy zbavili svojich podprseniek na základe vzorky štúdie, ktorá nemusí reprezentovať obyvateľstvo. Ako odkázal francúzskym ženám, ktoré nosia podprsenky niekoľko desaťročí, ak ich prestanú nosiť teraz, prospech z toho už mať nebudú.