V izolovanom a vzdialenom sibírskom regióne v Rusku vzniklo jedno vážne podzemné združenie. Členovia tohto združenia ilegálne vykopávajú kly dávno vymretých mamutov a ich pozostatky, pričom bojujú s rojmi komárov, blatom a tuhou zimou.

Pozrite si galériu

Fotograf Amos Chapple, ktorý je známy svojimi šialenými sibírskymi dobrodružstvami, sa dostal medzi ilegálnych lovcov mamutích klov.

Chlpatí severskí obri, ktorí sú predkami súčasných slonov, žili v Sibíri pre stovkami tisíc rokov. Keďže časť tohto územia zostáva po celý rok pod ľadom, chráni pod povrchom pozostatky mamutov  pred zničením.

Zdroj: Amos Chapple

​Aby lovci mamutích klov dokázali vyhrabať spod zeme vzácne pozostatky, musia najprv na povrch vydolovať veľké množstvo zmrznutého bahna, pričom si pomáhajú odsávaním vody z neďalekej rieky. Celý proces trvá niekoľko mesiacov.

Takýto spôsob vyhrabávania je nielen životu nebezpečný, ale aj ilegálny. Napriek tomu mnohí podstupujú toto riziko. Za mamutie kly môžu získať až 35 tisíc dolárov, čo predstavuje slušný zárobok pre ľudí, ktorí v priemere zarábajú 500 dolárov mesačne.

Kupci sú väčšinou bohatí čínski finančníci, pre ktorých sú kly obyčajnou relikviou. Naopak ľudia, ktorí mamutie kly hľadajú, musia na dlhé mesiace opustiť svoje rodiny, brodiť sa drsným terénom a bojovať s nepriazňou počasia, rojmi komárov a rizikom obrovského finančného trestu a väzenia, v prípade, že ich odhalia.

Zdroj: Amos Chapple

​Často pijú denne iba znečistenú vodu, preto okrem podmienok bojujú medzi sebou aj o vodku a lacné pivo. Raz sa prihodilo, že dvaja z nich zarobili so svojim nálezom stotisíc dolárov a tak sa opili, že sa utopili v neďalekej rieke. 

Fotograf Amos Chapple v nádhernom fotodokumente predstavuje ľudí, ktorí majú pravdepodobne najkurióznejšiu ilegálnu prácu na svete a ktorí denne riskujú svoje životy, s vidinou rýchleho zbohatnutia.

Zdroj: Petapixel