Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Soľ: Tichý vrah vášho sexuálneho života?
Zdielať na
Life

Soľ: Tichý vrah vášho sexuálneho života?

Zdroj: Shutterstock

Prílišné solenie zabíja, varujú lekári viac než štyridsať rokov. Nezdravý návyk prirovnávajú aj ku fajčeniu alebo nedostatku pohybu. Normy odporúčali príjem len jednej čajovej lyžičky soli denne. Inak vraj hrozí vysoký krvný tlak, ktorý vedie až k srdcovým poruchám. Lenže to vraj vôbec nie je pravda, tvrdia dnes vedci na základe nových zistení.

Na "stranu soli" sa pridáva napríklad James DiNicolantonio, ktorý pôsobí v americkom Missouri. Počas svojej praxe preštudoval viac než 500 dokumentov a štúdií o soli. Došiel k jasnému záveru: neexistuje priamy dôkaz, že by solenie škodilo. Naopak. Používanie príliš malého množstva soli môže viesť k priberaniu, zvyšuje riziko cukrovky a dokonca môže viesť k zhoršeniu sexuálneho života.

Podľa súčasných tabuliek by človek mal prijať maximálne šesť gramov soli denne, čo je o niečo menej než jedna čajová lyžička. Pokiaľ patríte k rizikovým skupinám, je limit ešte nižší.

Soľ je ale zároveň živina, ktorú ľudské telo potrebuje. A zmienené limity idú podľa experta proti všetkým prirodzeným inštinktom. Ľudia, ktorí solia podľa chuti, podľa neho použijú len jeden a pol čajovej lyžičky denne.

Prečo teda pred soľou väčšina doktorov tak varuje? Môže z ato lekárska téza, že veľké množstvo soli vedie k zvýšenému krvnému tlaku. Podľa DiNicolantonia to ale neplatí. Odborná literatúra vraj dokazuje, že asi 80 percent ľudí s normálnym krvným tlakom nevykazuje vôbec žiadne znaky zvýšeného tlaku, pokiaľ zvýšia príjem soli. A naopak: pacienti so zvýšeným tlakom väčšinou nevykazujú precitlivenosť na soľ.

Mýtus o škodlivosti solenia údajne vznikol pred sto rokmi na základe niektorých lekárskych hypotéz. A potom sa len opakoval a opakoval v ďalších rokoch.

Súvisiace články