Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Uhádnete, prečo sú svadobné šaty nevesty biele?
Zdielať na
Chill

Uhádnete, prečo sú svadobné šaty nevesty biele?

Zdroj: Shutterstock

Ľudia veria, že šaty nevesty sú biele preto, lebo sú dlhoročnou tradíciou symbolizujúcou čistotu a nevinnosť. Je to ale skutočne tak?

Tradícia nosenia bielych svadobných šiat, sa rozšírila až po druhej svetovej vojne a do činenia má viac s marketingom ako počestnosťou.

V stredoveku bol samotný výraz pre svadobné šaty veľkou neznámou, veď okrem vyšších aristokratických kruhov neboli na podobné šaty v deň sobáša dostatočné financie. Ženy si pred oltár obliekali svoje najkrajšie šaty, a keď už niečo chceli vyjadriť farbou, nevolili bielu, ale modrú. Tá bola totiž farbou Panny Márie a symbolizovala čistotu a vernosť.

​Biela ako smútok

Samozrejme, miestami sa objavili aj biele svadobné šaty. Jednou z ich najznámejších nositeliek bola v tej dobe škótska kráľovná Mária I. Stuartová, ktorej obľúbenou farbou bola podľa dobových záznamov práve biela. Tú si zvolila aj, keď sa v roku 1558 ako šestnásťročná vydala za francúzskeho kráľa Františka, ktorý mal štrnásť. Krátko na to bola korunovaná za francúzsku kráľovnú a Škótsko sa podľa svadobnej klauzuly stalo akousi súčasťou Francúzska. Tým sa Mária stala súerkou Anglicka a jeho novej, nie všetkými uznávanej kráľovnej Alžbety.

Shutterstock

Nielen to ju však preslávilo. Boli to aj jej biele šaty, ktoré mala oblečené na svadobnom ceremoniáli v Notre Dame. Podľa vtedajších francúzskych tradícií bola biela farbou smútku. Keď kráľ František II. o rok a pol umrel, veľká časť Francúzov bola presvedčená o tom, že bol prekliaty a skoncovala s ním biela farba svadobných šiat nevesty.

​Biela ako luxus

Pretočme teraz kalendár trochu dopredu a pozrime si, kedy sa stali biele svadobné šaty populárne. Bolo to v roku 1840, keď sa vydávala anglická kráľovná Viktória Alexandra a jej manželom sa stal jej bratanec princ Albert Sasko-kobursko-gothajský. Aj jej obľúbenou farbou bola biela a svadba bola jednou z najdôležitejších PR udalostí 19. storočia. Od tej doby sa v britskej kráľovskej rodine považuje royal wedding za veľkú mediálnu udalosť. Stačí spomenúť svadby princa Charlesa a Diany alebo princa Williama a Kate Middleton.

Shutterstock

Priekopnícka kráľovná jednej éry, panujúca vyše 60 rokov, tak do módy priniesla snehobiele hodvábne svadobné šaty, ktoré si mohli dovoliť len tí najbohatší členovia aristokracie.

​Biela ako biznis

Preskočíme jedno storočie a prenesieme sa do obdobia po Veľkej hospodárskej kríze a druhej svetovej vojne. Vtedy sa priamo úmerne s technickým rozvojom začali vyrábať pomerne lacné syntetické látky, z ktorých sa začali vyhotovovať luxusné, ale cenovo dostupné svadobné šaty prispôsobené aj pre strednú triedu. Vznikol svadobný priemysel (ktorý je mimochodom obrovským biznisom a len v Spojených štátoch je jeho profit vo výške 50 miliárd dolárov, nepočítajúc náklady na svadobné cesty) a vyvinul obrovskú marketingovú kampaň, ktorý doslova prevalcoval ľudskú psychiku. Aby sme boli presní, hlavne tú ženskú.

Cloudpix

Jej výsledkom je nepísané pravidlo (predovšetkým v Amerike), že snubný prsteň by mal mať trojnásobnú hodnotu mesačnej mzdy, či fenomén známy z filmov, že ženy majú už od dievčenských čias vysnívané svoj svadobný ceremoniál.

A súčasťou tejto masívnej reklamenj mašinérie sú aj svadobné šaty. Nádherné, luxusné, raz oblečené šaty, ktorých farba je najčastejšie biela a sú od nepamäti tradíciou britskej aristokracie.