Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Rusku bola v minulosti zakázaná vodka: Viete, prečo?
Zdielať na
Chill

V Rusku bola v minulosti zakázaná vodka: Viete, prečo?

Zdroj: Shutterstock

Ľudia si prohibíciu najčastejšie spájajú s 20. rokmi v Spojených štátoch, podsvetím, samopalmi Thompson a Al Caponem. Pritom v dobe, keď v USA zakázali alkohol, Sovieti takto žili už celých šesť rokov, a to boli len v polčase.

Je možné, aby národ, ktorý je natoľko spätý s vodkou, bol vyše desaťročie bez alkoholu? Je to skutočne tak.

Nadmerná konzumácia 

Celá záležitosť začala rusko-japonskou vojnou v roku 1904-5. Rusi prehrali, rozloženie síl východoázijského priestoru sa zmenilo a svet začal Japonsko registrovať ako veľmoc. Ruský cár Mikuláš II. prišiel pri pátraní po príčinách na to, že za mizerný výkon svojho vojska môže nadmerná konzumácia alkoholu a z nej vyplývajúce zdravotné problémy.

Nevedno, nakoľko mal vo svojom odhade pravdu, v každom prípade, sa podľa štatistík v tej dobe Rusi nepovažovali za veľkých pijanov. Historické dáta dokazujú, že Francúzi či Taliani konzumovali troj- až päťnásobne viac alkoholu na osobu. Samozrejme, s odstupom času, je možné skonštatovať, že ruskí štatistici nemali v obrovskom Rusku úplne presný prehľad o množstve domácej pálenky.

Nech už to bolo akokoľvek, ruský cár považoval alkoholizmus svojho národa, a hlavne armády za vážny problém. Napriek tomu nasledujúcich deväť rokov ostala problematika vodky nepovšimnutá. Naopak, svetová politika zažívala otrasy a sarajevský atentát na korunného princa Františka Ferdinanda viedol k vypuknutiu prvej svetovej vojny. Rakúsko-uhorská monarchia vyhlásila vojnu Srbsku, čo zmobilizovalo cárske Rusko, ktorému zas vyhlásilo vojnu Nemecko. Prvá svetová vojna mohla začať.

​Zákaz alkoholu

Aby sa neopakovala blamáž s Japonskom, 31. júla 1914 vydal cár Mikuláš II. zákaz výroby a predaja alkoholu na území celého Ruska. Reakcia na zákaz vodky na seba nedala dlho čakať, ľudia sa vzbúrili. Počas prvého mesiaca zákazu vzbúrenci zničili a podpálili v celej krajine 230 krčiem a polícia dokázala miestami nepokoje utíšiť len pomocou streľby do davu. Nepokoje si vyžiadali stovky obetí. Rabovanie obydlí majetnejších občanov (čo ak majú náhodou vínnu pivnicu) bolo na dennom poriadku a trpela tým aj samotná mobilizácia, pretože vojakov museli často vyslať k potláčaniu týchto nepokojov, miesto toho, aby mašírovali na front.

To všetko umocňoval fakt, že pre zatvorenie krčiem a liehovarov, sa bez práce ocitlo takmer 300 tisíc ľudí a cár bol pri zostavovaní rozpočtu na nasledujúci rok šokovaný skutočnosťou, nakoľko je jeho ríša závislá od vodky. Štátna pokladnica stratila zákazom alkoholu z roka na rok až tretinu svojich príjmov. Ľudia sa medzitým začali obzerať po náhradách vodky. V mestách sa ceny vtedy lekársky predpisovaného kokaínu a heroínu vyšplhali až do nebies a prekvitalo pašovanie ópia. V dedinách ľudia pálili takmer čokoľvek, čo priniesla úroda. Spotreba produktov obsahujúcich alkohol, ako čistiace prostriedky, lak na nábytok a iných, sa zvýšila desaťnásobne.

​Komunisti a alkohol

Nariadenie vydržalo až do konca vojny, toho sa už ale Mikuláš nedožil. Boľševická revolúcia ho najprv zatkla a neskôr zavraždila aj s rodinou. Ale zákaz alkoholu sa pozdával aj komunistom, ktorí ho udržiavali až do roku 1925. S tým rozdielom, že z neho na miestnej úrovni vyňali pivo a víno. Tvrdý alkohol, čo v Rusku znamenalo predovšetkým vodku, bol zakázaným ovocím celých 11 rokov.

Vďaka tomu je jedným z menej známych príbehov útoku na Zimný palác fakt, že v cárskej rezidencii bolo nutné okamžite zlikvidovať obrovské množstvo drahých, niekoľko storočí starých vínnych špecialít, aby ich nevypili vojaci, a nemávli nad celou revolúciou rukou.

​Medzitým sa stala prohibícia štátnou propagandou. Oficiálne správy hovorili o rapídnom znížení kriminality a prázdnych nemocniciach. Vďaka peniazom, ktoré sa neminuli na alkohol, vraj zázračne rástla ekonomika celej krajiny. Sovietske vedenie napokon zákaz zrušilo v roku 1925, pretože mu chýbali peniaze na modernizáciu hospodárstva a nútenú industrializáciu.

Dobové materiály hovoria o oslavách, aké Rusko nepamätalo až do konca druhej svetovej vojny. V súvislosti s kapituláciou Nemcov 9. mája 1945, ešte jedna zaujímavosť: rádio už na svitaní hlásilo, že v Rusku opäť nie je vodka – tentokrát preto, že Rusi od radosti z víťazstva vypili celonárodné zásoby.

Súvisiace články