Polojasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Milujete dlhý kúpeľ? Neuhádnete, prečo vám vráskavejú prsty vo vode
Zdielať na
Chill

Milujete dlhý kúpeľ? Neuhádnete, prečo vám vráskavejú prsty vo vode

Zdroj: Wikimedia

Asi vám nepovieme žiadnu novinku a všimli ste si aj sami, že po dlhšej dobe vo vode vám vráskavejú končeky prstov. Stáva sa to, keď ste dlho vo vani, prípadne dlhšie umývate riad, ale najčastejšie v lete, keď sa pozabudnete v mori alebo bazéne.

Tiež vás zaujíma, prečo vám vráskavejú končeky prstov vo vode? Ak si myslíte, že je to preto, že sa vaša koža nasiakne vodou a opuchne, mýlite sa. Britskí vedci prišli na to, že je to reakcia vegetatívneho nervového systému, ktorý slúži k riadeniu činnosti vnútorných orgánov.

V skutočnosti vaše prsty neopúchajú, ale naopak scvrkávajú sa, pod vplyvom kontrakcie krvných ciev.

Najviac náchylné na vráskavenie sú prsty na nohách a rukách, keďže tieto majú tenšiu vrstvu keratínu a nemajú ani ochlpenie, ktoré svojim tukom zabezpečuje ochranu.

Neurológovia tiež tvrdia, že za vrásky spôsobené vodou môže aj evolúcia. Pretože naše telo a organizmus sa prispôsobujú aktuálnemu prostrediu a tieto vrásky nám pomáhajú ľahšie uchopiť a držať vo vode rôzne predmety.

Napriek tomu, existujú prípady, keď nám koža na končekoch prstov vráskavie bez toho, aby sme boli vo vode. Príčinou môžu byť kvasinkové huby, problémy so štítnou žľazou, lupus, cukrovka, alebo aj dehydratácia.