Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mafia z Ruska roky vykráda svetové kasína: Ich majitelia sú bezradní
Zdielať na
Chill

Mafia z Ruska roky vykráda svetové kasína: Ich majitelia sú bezradní

Zdroj: Shutterstock

Odkedy existujú kasína, nachádzajú sa medzi ich návštevníkmi podvodníci, snažiaci sa prekuknúť herný systém. Ich cieľom je získať hviezdny jackpot, ktorý by im zaručil bezstarostný život na tropickom ostrove, kde by sa oddávali sexuálnym radovánkam v kruhu zotročených spoločníc, sŕkajúc pri tom obrovské koktaily.

Kasína sa nedajú oklamať. Napriek zdanlivej uvoľnenosti, majú množstvo prísnych pravidiel, kamier, mikrofónov a ochranky sledujúcej každý váš pohyb. Tá odhalí nielen špekulantov pohybujúcich sa v blízkosti rulety so štvorčekovým zošitom v ruke, ale aj profesionálov, akými bola známa skupina študentov MIT a Harvardu, ktorá so zariadeniami zo šedej zóny a počítaním v hlave dobýjala blackjackové stoly v Atlantic City a Las Vegas od konca 70. rokov až do začiatku 21. storočia.

Zdá sa, že petrohradskej mafii, ktorá sa špecializuje na výherné automaty, sa podarilo nájsť štrbinu v hernom systéme a v cieľových krajinách ich členovia gangu už roky plienia kasína od Peru, cez Rumunsko po Singapur. Navyše s tak precíznou metódou, že výrobcovia automatov a samotné kasína, sú voči nim bezmocné.

​Prvý dôkladne zdokumentovaný prípad, súvisiaci s petrohradskou skupinou odhalili ešte v roku 2014.

Do kasína Lumière Place pri brehu rieky Mississippi v Saint Louis, štáte Missouri, vošiel nenápadný asi 30-ročný chlapík s tmavými vlasmi, v zipsovom svetri a hnedou pánskou taškou v rukách. V kasíne môžete skúsiť šťastie až na 1 700 hracích automatoch. On odišiel s nezvyčajne vysokou výhrou bez toho, aby aspoň raz vyhral jackpot. Muž do niekoľkých automatov vhodil 20 až 60 dolárov a následne vyhral niekoľko stoviek dolárov. Pri jednom z nich vyhral 1 300 dolárov a za dva dni celkovo 23 tisíc dolárov.

Kasíno Lumière Place v St. Louis

Kasíno Lumière Place v St. Louis

Tripadvisor

​Vo výherných automatoch beží prísny, štátom kontrolovaný softvér, ktorý garantuje na centy presne, aký vklad má akú výšku výhry a koľko z nej ide hráčovi a kasínu. Ak niekto neočakávane vyhrá veľké množstvo peňazí, stáva sa ihneď podozrivým. V Lumière Place, samozrejme, okamžite prezreli kamerové záznamy, z ktorých vyšlo najavo, že muž hral na jednotlivých automatoch pomerne krátky čas a po dvadsiatich kolách sa zdvihol a odišiel z miestnosti. Po krátkej chvíli sa opäť vrátil a začal vyhrávať. Keď dosiahol požadovanú, nenápadnú výšku sumy, posadil sa ku ďalšiemu stroju, na ktorom pokračoval rovnako.

Bezpečnostní pracovníci kasína zo záberov okrem toho zistili aj ďalšie zaujímavosti:

  • počas prvých dvadsiatich kôl, keď nevyhrával, držal muž nenápadne pred obrazovkou svoj iPhone
  • keď hral naostro, držal prst dlho nad tlačidlom, ktoré náhle stlačil
  • hral výlučne na automatoch typu MK VI spoločnosti Aristocrat 

Bezpečnostní technici kasína, štátny dozor nad prevádzkovaním hazardných hier a odborníci začali okamžite s pátraním v tejto veci. O mužovi sa zistilo, že je ruským občanom a volá sa Murat Blijev. A aj keď Blijev po výhernej sérii v Saint Louis opustil Spojené štáty, o niekoľko mesiacov sa vrátil, keď ho spolu s ďalšími tromi ruskými komplicmi zatkli. Odsúdili ich na dva roky väzby, jeden z nich odvtedy spolupracuje s federálnymi vyšetrovateľmi. To bolo pravdepodobne, okrem dôkladného prešetrenia ich mobilov, hlavným dôvodom toho, že sa prišlo na metódu petrohradskej skupiny.

​​Začalo to Putinom

Všetky stopy smerujú k tomu, že ruský automatový biznis začal ešte v roku 2009, v období, keď bol premiérom Vladimír Putin a Rusko v snahe zamedziť gruzínsky organizovaný zločin prakticky zakázalo hazardné hry. Časť výherných automatov stiahnutých z prevádzky odkúpil gang z Petrohradu, ktorý ich rozobral s cieľom nájsť ich slabé miesta. Tie potom zneužili na modeloch, fungujúcich v kasínach v rôznych kútoch sveta.

Operačné systémy výherných automatov fungujú na generovaní náhodných čísel. Čísla, ktoré ale generujú, v skutočnosti nie sú náhodné. Fungujú na algoritmoch napísaných ľuďmi, takzvaných pseudonáhodných číslach, čo znamená, že výsledok pozostávajúci z viacerých faktorov je do istej miery deterministický, čiže predvídateľný. Ruská mafia postavila na týchto poznatkoch svoju metódu, s ktorou sa mali možnosť zoznámiť aj bezpečnostní pracovníci kasína Lumière Place:

  • podvodník v prvých dvadsiatich kolách nahráva obrazovku výherného automatu
  • následne automat opustí, aby pomocou notebooku alebo z internetovej kaviarne poslal video do sídla syndikátu v Petrohrade bez toho, aby ho pritom videli bezpečnostné kamery kasína
  • video v ruskej centrále analyzujú a pošlú späť podvodníkovi na mobil číselný rad
  • číslo obsahuje časové kódy, ktoré prijíma aplikácia na mobilnom telefóne, tá vibrovaním upozorňuje jej majiteľa na to, kedy má zatlačiť tlačidlo
  • vibrácia prichádza presne 0,25 sekúnd vopred, čo je ekvivalent priemernej ľudskej reakčnej doby

Jedinou chybiškou tejto metódy je, že nefunguje pri každej hre, ale u väčšiny áno, čiže výhra je garantovaná. Podvodník dokáže pomocou nej za jeden deň poľahky získať až desať tisíc dolárov a štvorčlenná skupina operujúca vo viacerých kasínach až 250 tisíc dolárov týždenne.

Druhou nevýhodou je, že ruskí majstri dokázali hacknúť len niektoré modely automatov: okrem VI série spoločnosti Aristocrat (druhom najväčšom výrobcovi výherných automatov) sa im podarilo prelomiť aj niektoré modely rakúskej spoločnosti Novomatic, ktorá okrem iného prevádzkuje svoje automaty v strednej a východnej Európe a iných rozvojových krajinách, napríklad v Južnej Amerike model s názvom Coolfire. (Novomatic už pred pár rokmi priznal, že dlhodobým precíznym pozorovaním, sa dá odhadnúť výsledok niektorých hier, Aristocrat ale portálu Wired oznámil iba, že v spomínaných automatoch nenašli chybu a stroje spĺňajú prísne bezpečnostné normy.)

​​Bezmocné kasína

Prečo sú teda kasína bezmocné aj napriek tomu, že presne poznajú systém podvodníkov? Jednak preto, že tieto metódy sú čoraz precíznejšie. Čech Radoslav Škubník, ktorého v roku 2015 zatkli pri podvode v Singapure, potvrdil, že petrohradský gang v snahe predísť prezradeniu, už nemusí svoje mobilné telefóny obracať k obrazovke automatu. Mobilné kamery majú v priehľadnom vrecku na košeli, odkiaľ snímajú obrazovku a zábery vysielajú naživo cez Skype do centrály petrohradského syndikátu. Takže stroj už nemusia ani opustiť.

Druhou príčinou bezmocnosti kasín je fakt, že napriek tomu, že výrobcovia výherných automatov pracujú na lepšom utajení generovania pseudonáhodných čísiel vo svojich softvéroch, staršie modely sú naďalej v prevádzke a dokážu tomu zabrániť len ich stiahnutím z obehu a výmenou za nové, čo sa im neoplatí. Rovnako sa to neoplatí ani kasínam, takže stratu radšej prehltnú, než by mali vymeniť známe a medzi hráčmi obľúbené typy automatov.