Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Viete, odkiaľ pochádza názov galaxie Mliečna dráha?
Zdielať na
Chill

Viete, odkiaľ pochádza názov galaxie Mliečna dráha?

Zdroj: YouTube

Už v škole nás učili, že Slnečná sústava, spolu s množstvom iných hviezdnych sústav, je súčasťou galaxie Mliečnej cesty. Viete, prečo dostala naša galaxia práve toto pomenovanie?

Pomenovanie 13,4 miliárd rokov starej Mliečnej cesty, sa neviaže ku nikomu inému ako ku starovekým Grékom. Je prekladom z latinského Via Lactea, čo je prekladom gréckeho výrazu Γαλαξίας (Galaxias), ktorý sa používal 800 až 500 rokov pred našim letopočtom. V gréčtine je „mlieko“ gala a galaxias približne znamená „mliečny“.

Názov odkazuje na bledý pás svetla vytvoreného početnými vzdialenými hviezdami vzdialenejších galaktických ramien, ktoré môžeme vidieť zo Zeme.

Spomína sa už aj v starogréckej mytológii. Podľa nej Zeus priložil spiacej Hére do náručia Herakla, aby sa mohol napiť z jej prsníka a stal sa tak nesmrteľným. Héra sa ale počas dojčenia zobudila a neznáme dieťa odstrčila zo svojej hrude. Mlieko jej potom vystreklo na oblohu a tak sa zrodila Mliečna cesta.

Tento okamih zvečnil o približne dvetisíc rokov neskôr, v roku 1575 renesančný maliar Jacopo Tintoretto na svojom obraze Zrodenie Mliečnej cesty.

Wikimedia

​Anglický výraz „Milky Way“ pravdepodobne pochádza od anglického básnika Geoffreyho Chaucera, ktorý ho spomenul okolo roku 1380 v nedokončenej básni Dom slávy, ktorá bola zrejme ovplyvnená latinskou literatúrou.

Súvisiace články