Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Temné vyhliadky: Muži budú ženskejší a o pár storočí vymrú
Zdielať na
Life

Temné vyhliadky: Muži budú ženskejší a o pár storočí vymrú

Zdroj: Flickr

Britská organizácia na ochranu životného prostredia ChemTrust varuje, že mužské pohlavné orgány sú počas vývoja v maternici oveľa citlivejšie na rôzne chemické látky, ako ženské. Čím viac sú vystavené týmto účinkom, a to aj po narodení, tým viac budú muži ženskejší, a dokonca sa vývin ich pohlavných orgánov môže zastaviť.

U zvierat môžeme tento jav pozorovať už v súčasnosti, žiaľ nevyhne sa ani ľudstvu.

Jeden americký výskum dokázal, že  novorodení chlapci, ktorých matky boli počas tehotenstva vystavené vplyvu chemických látok, sa narodili s menším penisom a viacerými ženskými znakmi. Často sa dokonca rodia bez mužských pohlavných orgánov, miesto ktorých majú ženské, nachádzajúce sa bližšie ku konečníku - čo je tiež typické pre ženy.  

Britská výskumníčka toxických chemikálií Gwynne Lyons tvrdí,  že mužské pohlavné orgány a ich plodnosť sú vo vážnom nebezpečenstve. Väčšina chemikálií (pesticídy, spreje, plasty, zakázané PCB a iné), narušujú hormonálny systém a majú efekt „zmeny pohlaví“. Zvyšujú hladinu estrogénu a znižujú hladinu testorénu.

​Nielen zvieratá

Vo Veľkej Británii sa u niektorých riečnych rýb našli v mliečnych žľazách ikry. Aj medzi miestnymi ropuchami je čoraz viac obojpohlavných jedincov. Aligátory na Floride sú vystavené takému obrovskému množstvu pesticídov, že ich pohlavné orgány zakrpateli a semenníky sa abnormálne zmenšili. Jeleňom na Aljaške zakrpatievajú parohy, antilopy v Južnej Afrike žijú s poškodenými semenníkmi a existujú myši, ktorých samce vôbec neprodukujú spermie. Dokonca objavili ľadové medvede, ktoré aj napriek tomu, že boli samce, mali (aj) vagínu, zakrpatený penis a zníženú produkciu spermií.

Len ťažko sa dá predstaviť, že ľudia budú výnimkou. Množstvo spermií u mužov sa rapídne zmenšilo, odkedy sa v 60. rokoch začali používať antikoncepčné tabletky – ktorých zvyšky sa dajú vystopovať v pitnej vode. 

Vedci varujú, že aj v plastových papučiach a mlieku, sa nachádzajú chemikálie, ktoré nepriaznivo ovplyvňujú pohlavný vývoj dvojročných chlapcov.

Výsledky testov Svetového fondu na ochranu prírody (WWF), v ktorých skúmali polychlórové bifenyly (PCB) a brómové spomaľovače horenia dokázali, že majú negatívny vplyv na sexuálnu funkciu. Muži, ktorí sú vystavení ich vplyvom sa začnú chovať dievčensky.

"Žijeme uprostred globálneho chemického pokusu, ktorého výsledok nepoznáme. Naše deti sú naša budúcnosť a budúcnosť je teraz ohrozená,"

- hovorí výskumníčka Gwynne Lyons.

Profesor Charles Tyler z University of Exeter, ktorý sa zaoberá hormonálnymi poruchami a profesor Lou J. Gillette zo štátnej univerzity na Floride tvrdia, že je najvyšší čas začať biť na poplach a niečo urobiť.