Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
História bikín: Dnes bežná vec, vtedy šokujúci kúpací úbor
Zdielať na
Chill

História bikín: Dnes bežná vec, vtedy šokujúci kúpací úbor

Zdroj: Pixabay

Prvý, kto bol ochotný nové plavky verejne predviesť bola striptérka Micheline Bernardini. Louis Réard predstavil nový kúpací úbor v roku 1946. Brigitte Bardot sa v bikinách ukázala v roku 1952 na festivale v Cannes.

O poriadny rozruch sa pred 76 rokmi postaral francúzsky návrhár plážového oblečenia Louis Réard. Na prehliadke 5. júla 1946 predstavil svoj najnovší výtvor - miniatúrne dvojdielne dámske plavky, ktoré nazval bikiny. Meno dostali podľa tichomorského atolu Bikini, na ktorom len o štyri dni predtým Američania testovali jadrovú bombu. "Menšie než najmenšie plavky na svete" svoje pevné miesto na plážach našli až v uvoľnených 60. rokoch.

Šok v Paríži

"Výbuch" v módnej branži sa odohral v luxusných parížskych kúpeľoch Molitor, kde Réard (1897-1984) úplne proti vtedajším pravidlám dobrého vkusu, poslal na mólo dámu, ktorej najchúlostivejšie miesta zakryl len štyrmi trojuholníky z bavlnenej látky pospájanými šnúrkami. Vzhľadom na to, že sa návrhárovi nepodarilo presvedčiť žiadnu profesionálnu modelku, aby jeho miniplavky predviedla, ujala sa úlohy striptízová tanečnica Micheline Bernardini.

Žiadna novinka

Dva neveľké kusy tkaniny obliekali pritom už dievčatá hrajúce loptové hry na Sicílii v 4. storočí nášho letopočtu. Archeológovia ich objavili na rímskych mozaikách štyri roky po Réardových bikinách. Aj vo filmoch pre pamätníkov sú k videniu ženy v plaveckých úboroch z dvoch častí, ale tie mali k skutočným bikinám ešte ďaleko - viac zakrývali než odhaľovali.

Trojuholníky dobyli svet

Bikiny, tak ako ich poznáme dnes, ale pôvodne vymysleli dvaja francúzski návrhári, ktorí ich rok po skončení druhej svetovej vojny takmer súčasne začali predávať. Prvý z nich, Jacques Heim, predstavil svoj výtvor nazvaný Atom na začiatku leta 1946. Meno odvodil od - na vtedajšie pomery nepatrnej - veľkosti úboru. O tri týždne neskôr Réard, pôvodne strojný inžinier z Renaultu, zmenšil Heimov "kúpací odev" na povestné trojuholníčky a triumfoval.

Súvisiace články